Румен Радев обвини вестник "24 часа" в "поредна лъжа и манипулация"

15216
Румен Радев обвини  вестник "24 часа" в  "поредна лъжа и манипулация"
Снимка: БГНЕС

В днешния си брой вестник „24 часа“ за пореден път поднася манипулативно невярна информация за действията и думите на държавния глава Румен Радев.

В публикацията, озаглавена „Радев събирал съсловни организации за нов главен прокурор, защото процедурата е затворена във Висшия съдебен съвет“, вестник „24 часа“ съчинява несъстоял се диалог и приписва думи на държавния глава, които той не е изрекъл, пишат в свое право на отговор от прессекретариата на президента.

Радев: Правителството харчи много пари, а резултатите са далеч от очакваното

Президентът Румен Радев присъства днес на Шестия световен конгрес на информационните агенции, който се провежда в НДК. В София са над 2...

С подзаглавието на материала „Неправителственият сектор поиска, когато президентът отказва назначение, да е с мотиви. Той: Няма да го направя!“, вестник „24 часа“ създава и тиражира измислена новина, свързана с президента Румен Радев. Публикацията няма автор, а е подписана от „24 часа“.

Обръщам внимание, като уточнявам за редакцията на вестника, че по време на проведената по инициатива на държавния глава кръгла маса, посветена на критериите за избора на следващия главен прокурор, представителят на Инициатива „Правосъдие за всеки“ Емил Димитров заявява, че „институцията и личността на президента със своя авторитет биха могли да помогнат за институционалното доверие в прокуратурата, ако президентът в деня на подписването на указа, се обърне към гражданите, към нас, и заяви своята убеденост, че от всички професионално подготвени и добри кандидати, този кандидат, когото предлагаме и за когото ще подпиша указа за неговото назначаване, той е най-моралният, политически независим и почтен на сто процента“. Емил Димитров призовава президента да не подписва указа, ако не може да направи подобно публично изявление за някой от номинираните кандидати.

В отговор на отправения призив, държавният глава заявява: „Ако инициирате гражданско сдружение на широка платформа, което да внесе, знаете, че нямам законодателна инициатива, но да стане така, че президентът еднолично да избира главен прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна (*към обществото) и ще кажа: „Това е човекът“.

Но отговорност на други аз няма да нося – аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. Но тук много точно беше повдигнат въпросът за колективната безотговорност. Тя не е заболяване само на съдебната система, тя е общонационална „болест“. Много пъти съм говорил на тази тема – благоприятната й среда е най-вече в парламента.

"24 часа" ще обжалва петте акта, наложени от ЦИК, в деня на вота

Проблемът е, че това е все още незаконно. Ние се решихме на тази работа да ги публикуване. Ние имаме пет глоби за един ден. Това е конф...

България трябва да върви към поемане на повече еднолична отговорност – този, който има амбицията да управлява и да ръководи процесите във всяка една област, трябва да е готов да носи лична отговорност и законите трябва така да се променят, че да е ясна тази лична отговорност…“.

Това е диалог, провел се пред всички участници в дискусията, която беше открита и за медиите. Не става въпрос за отказ на държавния глава да се мотивира, ако не подпише указ, а за носене на лична и институционална отговорност от всеки участник в процедурата по номиниране и назначаване на главния прокурор.

Изпращам това опровержение публично, тъй като в разрез с нормите на Етичния кодекс на българските медии, към който се е присъединил и вестник „24 часа“, ежедневникът рядко успява да публикува на достатъчно забележимо място опроверженията на президентската институция. През последните две години в нито един случай вестникът не е публикувал правото ни на отговор, на същата страница, на която е била публикувана и оспорена публикация.

Напомням и че Етичният кодекс на българските медии започва с обещание за „предоставяне на достоверна информация на обществото“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика