Радев: Правителството харчи много пари, а резултатите са далеч от очакваното

3991
Радев: Правителството харчи много пари, а резултатите са далеч от очакваното
Снимка: Прессектетариат на Президентството

Президентът Румен Радев присъства днес на Шестия световен конгрес на информационните агенции, който се провежда в НДК. В София са над 200 делегати от 100 страни. 

За субсидиите на партиите и опозицията

"Надявам се, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и тези на обществото. Според мен големият проблем съвсем не е в самото финансиране като размер на субсидията. Големият проблем е да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидия, те се финансират директно от властта, не се и крият от това. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията", заяви президентът.

"Въздържам се да коментирам партии, но едно е ясно - България не трябва да остава без опозиция, защото това ще бъде пагубно. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването на властта остава без коректив", каза още той.

За българо-македонските спорове за Гоце Делчев

На въпрос какво мисли за споровете между българските и македонските историци за личността на Гоце Делчев, Радев отговори: "В Санкт Петербург казах много ясно на цял свят и цитирах бележития български революционер Гоце Делчев" - заяви Радев, като наблегна на думата "български". Отдавна съм казал своето мнение. България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем, след като пропусна шанс да го заложи в така наречения договор, защото това е декларация, не договор, допълни Радев. 

Отношенията с Борисов

Попитан дали е "стоплил" отношенията с премиера Борисов, Радев отвърна с въпрос: "Вие някога да сте ме чули навън да говоря лошо за България и за българското правителство. За разлика от други политици, аз не изнасям българските проблеми извън граница. Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни национални и европейски средства, резултатите са далеч от очакваното - като обем и като качество.

За медиите и троловете

"Бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране на информацията. Това е едно от предизвикателствата, пред които са изправени медиите. Темата за бъдещето на новините е темата за бъдещето за човечеството. Не можем да си представим живота без бурното развитие на технологиите", заяви държавният глава пред делегатите на форума.

Радев открои, че дигитализацията е променила нашите представи за света. „Изпитваме остър дефицит от навременна и точна информация. Този процес ще се задълбочава", смята президентът.

"Финансовите проблеми принуждават медиите да влизат в политически и икономически зависимости, подкопават етичните стандарти. Наемат се армии от полуграмотни тролове да се дискредитират публични личности", каза още президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика