X
 
 

Радев: Правителството харчи много пари, а резултатите са далеч от очакваното

2507 2
Радев: Правителството харчи много пари, а резултатите са далеч от очакваното
Снимка: Прессектетариат на Президентството
Президентът Румен Радев присъства днес на Шестия световен конгрес на информационните агенции, който се провежда в НДК. В София са над 200 делегати от 100 страни. 

За субсидиите на партиите и опозицията

"Надявам се, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и тези на обществото. Според мен големият проблем съвсем не е в самото финансиране като размер на субсидията. Големият проблем е да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидия, те се финансират директно от властта, не се и крият от това. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията", заяви президентът.

"Въздържам се да коментирам партии, но едно е ясно - България не трябва да остава без опозиция, защото това ще бъде пагубно. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването на властта остава без коректив", каза още той.

За българо-македонските спорове за Гоце Делчев

На въпрос какво мисли за споровете между българските и македонските историци за личността на Гоце Делчев, Радев отговори: "В Санкт Петербург казах много ясно на цял свят и цитирах бележития български революционер Гоце Делчев" - заяви Радев, като наблегна на думата "български". Отдавна съм казал своето мнение. България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем, след като пропусна шанс да го заложи в така наречения договор, защото това е декларация, не договор, допълни Радев. 

Отношенията с Борисов

Попитан дали е "стоплил" отношенията с премиера Борисов, Радев отвърна с въпрос: "Вие някога да сте ме чули навън да говоря лошо за България и за българското правителство. За разлика от други политици, аз не изнасям българските проблеми извън граница. Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни национални и европейски средства, резултатите са далеч от очакваното - като обем и като качество.

За медиите и троловете

"Бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране на информацията. Това е едно от предизвикателствата, пред които са изправени медиите. Темата за бъдещето на новините е темата за бъдещето за човечеството. Не можем да си представим живота без бурното развитие на технологиите", заяви държавният глава пред делегатите на форума.

Радев открои, че дигитализацията е променила нашите представи за света. „Изпитваме остър дефицит от навременна и точна информация. Този процес ще се задълбочава", смята президентът.

"Финансовите проблеми принуждават медиите да влизат в политически и икономически зависимости, подкопават етичните стандарти. Наемат се армии от полуграмотни тролове да се дискредитират публични личности", каза още президентът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  •   Камо 2 Камо преди 7 месеца Профил на трол?
    Който не знае какво е гьон сурят , ето това е той , Фатмака !!Разбира се , това не са негови думи , а на Агентхристов ! Защо българите му викат резидент Радев, на това путюво-решетъчно човече ? Защо ? Почему скимтиш за комунистите , товарищ Радев ? Били бедни !? Ще измрат от глад , хеле пък Кури ! Вие с Деси дължите пари , много пари на България ......
  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Възмутен пенсионер: А ти на какъв масраф пътуваш из чужбина, че и шафрантията си водиш? А за пенции нема пари?!