X
 
 

Румен Радев: Парламентарният контрол е повече в сферата на формалностите

1705 8
Румен Радев: Парламентарният контрол е повече в сферата на формалностите
Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев участва в конференция по повод 30 години от промяната, организирана от фондация „Фридрих Еберт“, предаде репортер на БГНЕС.

В речта си пред гостите държавният глава отбеляза, че не би искал да вземе категорична позиция за прехода и дали през тези три десетилетия сме се изгубили в него. Едно е ясно – преходът не е еднократен акт, смята той.

Радев: Увеличаването на бюджетите за отбрана е индикатор за несигурност

Устойчиво развитие може да бъде постигнато само чрез ефективен механизъм за глобална сигурност, насърчаващ диалога и многостранната дип...

Според Радев най-голямата заплаха, пред която е изправено българското общество, е демографската криза. „Защото, ако не на друго - поне Преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в една тясна група хора – неизбежно този тесен кръг започва да използва и институциите и финансови, и медийни инструменти, така че да засилват своята власт и да изместват приоритетите - от упражняване на власт в полза на гражданите към упражняване на власт към тяснопартиини и лични интереси“,

Според президента, парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така, както пълноценно е дадено по Конституция. "Когато парламентарният контрол е повече в сферата на формалностите, оттам ерозира и разделението на властите. Ерозира и самата същност на парламентаризма, която е в основата на нашето демократично управление. Когато се заглушава свободата на медиите, заглушава се и гласът на гражданите“, смята Румен Радев.

Според него управлението става непрозрачно, безотчетно, безконтролно. Когато се харчат безотчетно обществени ресурси- без или с фиктивни обществени поръчки. Когато качеството не отговаря на изразходваните средства- гражданите започват да губят доверие в управлението.

В рамките на 25-годишнината на фондация „Фридрих Еберт“, беше представена и изложбата “30 години преход в 30 снимки“ на фоторепортера Иван Стоименов.

Политолог: Преходът свърши и постигна целите си - пазарна икономика и либерална демокрация

Преходът отдавна свърши, постигна целите си. Това каза пред "Фокус" политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 5 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Да идва цирка наречен местни избори. По вина на Кликата управления родили се на 10111989 в България се води истинска война срещу НАРОДА/ЧЛЕН*5/ , А И ОТ ТАМ И СРЕЩУ Конституцията на Р.България. СИСТЕМАТА КОМПРАДОРСКА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПОРОЧНА И ТЯ УБИВА НАРОДА. МРЪСНАТА СИСТЕМА, КОЯТО ПРЕВРЪЩА ТЕБ В ОРК , КОРУМПИРАН ОРК.
 • Октомври 5.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Да точно те Кликата те отмъкнаха от Народа и те направиха техен Верен слуга. ПРЕДАЙ ГИ. Мислите си , че те са недосегаеми и вие ТАКА и мръсни дела след мръсни дела във вредна на НАРОДА/Член*5/. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА.
  : 4 !
 • Октомври 4 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами Президент Радев трябваше още след като се видя , че дУпетатите/ките от герб , анти бнд и дпс ще гласуват за престъпната сделка с ф16 да обяви Извънредно положение и да свали това правителство и да разтури това АНТИ Н.С. Не го направи и за съжаление все повече заприличва на росен п.
 • Октомври 4.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  борисов бойко казва , че с Враждебните на Народа/Член*5/ и Държавата бхк се разбирали чудесно и работили добре и на това аз напълно му вярвам. .Да нищо очудващо в това признание. борисов бойко все пак е в Основната група ВРАГОВЕ НА НАРОДА ако не и номер 1
  : 4 !
 • Октомври 4.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  По интересното е друго. Това изказване на борисов б идва след като Верните му подлоги от финансовите патриоти от АНТИ бнд считащи се за ВМРО искали закриването на тези бхк , а точно те са в управлението от 2014 и сега нали идват избори. Трябва нали да не се съмнява публиката в Истината , че те са му едни от най верните Подлоги.
  : 3 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ако Редев откаже да назначи Гешев ще го призная за най великия български политик!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не само парламентарния контрол, а цялата държава е в сферата на формалностите и това не е от вчера, а от 75 години насам.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не формалност, пълна глупост. Даже не гледам
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка...