Русия се готви да оспорва споразумението ни с Полша за МиГ-овете

5143
Русия се готви да оспорва споразумението ни с Полша за МиГ-овете

Руският производител на изтребителите „МиГ“ може да оспори споразумението, което България сключи с Полша за ремонт на наши бойни самолети, съобщава ТАСС.

РСК „МиГ“ твърди, че българо-полското споразумение противоречи не толкова на международното право, а на принципите за обезпечение на безопасност на полетите. Руската компания счита, че ремонт, който не е направен от нея, може перманенто да „извади от строя“ ремонтираните самолети. Отделно руснаците проучват възможностите да оспорват документа заради нарушаване на правата им на производител и разработчик на марката „МиГ“. От РСК „МиГ“ считат, че България е направила грешен избор както заради военните си пилоти, така и заради възможностите си за ефективна отбрана.

Ненчев пак повтори колко изгодно е да ремонтираме МИГ-овете в Полша

Договорът с Полша е изключително изгоден за България, мисля, че в това се убедиха членовете на комисията по отбрана, получих разбиране ...

В споразумението между нашата страна и Полша се предвижда ремонт на шест двигателя и временно използване на два полски двигателя за 2 години. Военният министър Николай Ненчев защити решението с по-ниската цена за ремонт и спестяване на пари. Стойността на ремонта на всеки двигател е 1,023 млн. евро, а транспортните разходи се поемат от полската страна. По думите на Ненчев това ще ни спести 24 млн. евро.

Казусът МиГ-29

Самолетите са несъвместими с натовските стандарти по отношение на навигацията и комуникацията, писа преди време колумнистът на Actualno.com Асен Генов. Най-сериозният им проблем е опознаването. При него самолетите автоматично обменят шифрована информация, която ги обозначава като “свой” или “чужд” (IFF, Identification Friend-or-Foe). Българските МиГ-ове са оборудвани с руските радари Жук-МЕ, а цялостната система за контрол на въоръжението е Фазотрон. Жук-МЕ е експортна версия на радара Жук-М. Във военните технологии експортна версия обикновено е синоним на такава, в която е включена и интегрирана защита от използването ѝ срещу износителя. Нашите изтребители все още са несъвместими със стандартите на НАТО, именно защото са оборудвани със стари системи за контрол на въоръжението и разпознаване “свой-чужд” (IFF) от времето на Варшавския договор. МиГ-овете ни досега са обслужвани от Русия. Няма данни да са правени модификации за хармонизиране със стандартите на НАТО.

Същевременно от няколко години Полша и Украйна чрез “Фазотрон–Украйна” — филиал на създадения в СССР “Фазотрон НИИР”, работят по модернизацията на радиолокационните системи на руския МиГ-29. Има опасения, че при евентуален конфликт с руски самолети, системата за контрол на въоръжението на нашите МиГ-ове може да “блокира” оръжията ни, разпознавайки чуждите самолети като свои.

Ненчев засегна тънко АБВ заради ремонта на руските МИГ-ове

Учуден съм от думите на ген. Михо Михов, който коментира, че само Русия може да ремонтира МИГ-овете ни. Това заяви военният министър Ни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика