С онлайн регистрации НС събра кворум, нов скандал ГЕРБ-БСП

3531
С онлайн регистрации НС събра кворум, нов скандал ГЕРБ-БСП
Снимка: БГНЕС

Заседанието на парламента започна с кворум от 121 депутати. За пръв път днес регистрацията беше извършена съгласно новите правила в правилника, които бяха приети в петък.

116 се регистрираха в зала. Всички 5-ма народни представители, които се регистрираха онлайн, са депутати от ГЕРБ - Александър Ненков, Анна Александрова, Пламен Нунев, Митко Полихронов и Младен Шишков. Някои от тях се регистрираха от болнични стаи.

Припомняме, че миналия петък в парламента стана скандал след обвинения от страна на депутата от БСП Иван Ченчев, че в пленарната зала има депутати с коронавирус. Ченчев обаче не спомена имена и при изричния въпрос на Actualno.com.

БСП поиска изслушване на здравния министър Костадин Ангелов във връзка със ситуацията в здравната система и пандемичната обстановка.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото по думите на председателя на НС Цвета Караянчева не е отправено според правилата.

Против се обявиха от ГЕРБ. Лидерът на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова упрекна БСП заради поредния опит да саботират кворума.

„Продължавате да се криете в кулоарите на Народното събрание и се явявате тук, само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение?! Не ви ли е неудобно от българските граждани, що за опозиция сте вие?! Ако бяхте отговорни, щяхте да позволите на нас, които можем да лекуваме, да бъдем там, на първа линия, и да бъдем полезни. А не да стоим тук, защото вие смятате, че задължението на народния представител е да дойде да се регистрира, за да вземе надница и отново да отиде да саботира всички дейности в държавата“, подчерта Дариткова.

Депутатите ще могат да участват дистанционно в пленарни заседания, ако са под карантина

Народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19, да имат право да участват дистанционно по еле...

Георги Свиленски от БСП припомни ситуацията от петък, когато социалистите оспориха кворума и се водиха спорове заради поименната проверка:

„Г-жо председател, в петък заседанието е нелегитимно и Вие го знаете много добре. При поименната проверка в залата присъстваха 118 народни представители. Вземате нелегитимно решение на същата тази дата със същото това мнозинство за начина на функциониране на НС днес. Днес продължавате да го нарушавате, днес отново нямате кворум, 121 минус петте колеги, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите, отново нямате кворум, отново искате да покажете и да погазите българския парламентаризъм“.

Очаква се депутатите да гласуват окончателно промени в Закона за закрила на детето, които въвеждат допълнителни ограничения на употребата на изделия за пушене, различни от тютюневите. Поправките в закона, внесени партия "Воля", са мотивирани от вредите, които продуктите, наподобяващи тютюневите с неясен произход и субстанция, могат да нанесат върху подрастващите. Този тип продукти стимулират децата да ги използват в неумерени количества, като ги консумират продължително време без прекъсване, а това засилва вредата върху живота и здравето им и поражда нагласи, че пушенето е безвреден и приятен навик, посочват още от партията на Веселин Марешки.

Депутатите ще разгледат окончателно и промените в Кодекса на труда, според които извънредният труд се увеличава от 150 до 300 часа годишно. Разширява се и обхватът на еднодневните договори.

Предложение на Обединените патриоти предвижда 24 май да се отбелязва като Ден на Св. Св. Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика