Само за тази година САЩ дава милиони на армията ни

13288
Само за тази година САЩ дава милиони на армията ни
Снимка: бгнес

През настоящата година Съединените щати са планирали да подкрепят развитието на българската армия със сумата от 7 250 000 долара. Данните са публикувани в нов интерактивен сайт, който предоставя информация за разходите, които американската държава прави в подкрепа на развитието на над 100 държави в целия свят, предаде БГНЕС.

Порталът ForeingAssistance.gov обединява на едно място информация за дейността на над 20 правителствени агенции на САЩ, които реализират различни програми в цял свят. Страницата съдържа информация за оказваната помощ от американската държава в изминалите 10 години.

Парите за българската армия, които са планирани за тази година, се отпускат от Държавния департамент на САЩ, става ясно от справката за страната ни. В нея се припомня, че България е член на НАТО и участва в операции на Алианса и на Европейския съюз. България е определена като "надежден" съюзник на САЩ в региона, който има стратегическо значение за американската дипломация.

"Въпреки политическата нестабилност и намаляване на бюджета, Министерството на отбраната на България остава ангажирано с трансформацията на въоръжените си сили от статично фокусирани в способни да си сътрудничат с партньорите от НАТО и да се изправят пред предизвикателствата за сигурността през 21 век", гласят част от мотивите за отпускането на средствата за българските военни. "Американските инвестиции в обучение и модернизиране на българските военни ще имат своите положителни последици чрез създаването на по-ефективни и оперативно съвместими за целите на НАТО въоръжени сили", продължава информацията за България.

Общата сума, която САЩ са планирали да инвестират по света през 2015 г. под формата на различни помощи възлиза на 35,4 млрд. долара. 9 млрд. от тези средства са за подобряване на сигурността, 8,7 млрд. са за медицински грижи.

Помощ получават всички държави от Балканския полуостров, без Косово. Планираната подкрепа за Румъния е в размер на 7,1 млн. долара, за Македония - 12,8 млн. долара, за Сърбия - 16,4 млн. долара, за Албания – почти 15 млн. долара, за Черна гора – почти 4 млн. долара, за Босна и Херцеговина – 36 млн. долара, за Хърватска – 4,45 млн. долара, за Словения – 650 000 долара, за Гърция - 100 000 долара, за Турция – 4,8 млн. долара.

Значителни средства са отделени за подкрепа на Украйна – почти 140 млн. долара, за Молдова – 30 млн. долара, за Грузия – 75 млн. долара, за Армения – 25 млн. долара, за Азербайджан – 13 млн. долара.

Американската помощ е най-висока за две държави - Афганистан и Египет. През 2015 г. за всяка от тях са планирани по над 1,5 млрд. долара. Докато в Афганистан по-голяма част от парите ще бъдат инвестирани в развитие на демокрацията и институциите, то в Египет почти цялата сума е за гарантиране на сигурността.

Армията остава без договор за хранене от следващата седмица

С официално писмо от дирекция „Инвестиции в отбраната” към Министерството на отбраната (МО) отказа да удължи срока на догов...

Преглед на интерактивната карта показва, че САЩ са отделили значителен бюджет за подкрепа на държавите в Латинска и Южна Америка, почти цяла Африка, Близкия Изток, Централна и Южна Азия. Старите държави-членки на Европейския съюз, Австралия, Канада, Япония, Южна и Северна Корея и Русия не са в списъка за подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика