СЕМ се самосезира за предизборния клип на ДОСТ (Видео)

2518
СЕМ се самосезира за предизборния клип на ДОСТ (Видео)
Снимка: БГНЕС

СЕМ се самосезира във връзка с предизборния клип на ПП ДОСТ. Това каза председателят на СЕМ Мария Стоянова във връзка с предизборния клип на ДОСТ и дали той нарушава правилата на предизборната кампания.

„Съветът за електронни медии се самосезира във връзка с предизборен клип, излъчван по БНТ. В него в общ план се вижда посланика на Р Турция в България г-н Сюлейман Гьокче в инструментариума, който разполага регулаторът по съдържанието, а именно Закона за Радиото и телевизията и ИК, трудно може да се приложи в този казус. Въпреки това тази смущаваща проява на представител на чужда държава в предизборен клип на българска партия по време на българска кампания за избор на Парламент ни задължава да сезираме ЦИК", коментира тя.

На въпрос как определя тази проява, но не като председател на СЕМ, а в качеството си на дългогодишен журналист, Стоянова коментира: "Ясно е, че участници на официални представители на други държави, дори и партньорски, не могат да бъдат оставени без последствие. Тук реакцията обаче трябва да бъде законово основана и за нея Законът за радио и телевизия и Изборният кодекс на Р България не са приложими. Има обаче Виенска конвенция, която урежда статута на дипломатическите представители, а както и международно право. В този смисъл компетентността в тези две области е в правомощията на МВнР и изпълнителната власт като цяло".

Във връзка с предложение от страна на европейски държави да се забрани агитацията на териториите им за предстоящия референдум в Турция, като дългогодишен журналист Стоянова коментира: „Като журналист, който дълги години се е занимавал с външна политика ми е ясно, че никога не е безпроблемно, когато представители на чужди държави се включват в предизборни кампании в други страни. Кампанията в Турция е за референдум, който трябва да проведе на 15 април и неговата цел ще бъде установяването на президентска република, която значително ще се разминава с представите за демокрацията - Турция такава каквато сме имали досега“.

СЕМ отложи смяната на Вяра Анкова

С 5 гласа "въздържал се" Съветът за електронни медии се отказа от намерението си да обяви днес конкурс за нов генерален директор на БНТ...

„Турция е на път да се превърне в една автократична държава и това го казвам не като председател на СЕМ, а именно като журналист, който дълги години е следил външната политика“, добави тя, цитирана от Фокус.

Стоянова уточни, че Холандия и Австрия са две от държавите, които забраниха на турски официални представители да правят агитация на териториите им. Тя допълни, че във Федералната република въпросът е изключително спорен. „Предизвиква вече по върховете и на официален Берлин, и на официална Анкара открито прехвърляне на стрели. Берлин реагира суверенно и трезво като се старае да не се поддава на провокациите от страна на най-високия връх в Турция, а именно Реджеп Тайип Ердоган, защото в Германия беше забранена проявата на двама министри, масова проява и среща с турската общност. Това беше третирано от Реджеп Тайип Ердоган като проява на нацистко наследство едва ли не, което няма как да бъде оставено некоментирано и канцлерът на Федералната република вчера категорично го отхвърли“, добави Мария Стоянова.

„Ясно е, че Турция се опитва по някакъв начин от предстоящия референдум да прехвърли вниманието върху нещо друго, в случая конфликти с европейски държави. Това са неща обаче, които трябва да бъдат взети под внимание много сериозно и неслучайно и във Федералната република има гласове, които зоват за това на европейско равнище да се вземе решение как да се подходи в тази ситуация“, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика