"Сглобката" чу аргументите на Радев и даде задна от "ремонта на ремонта" на Конституцията

1646
"Сглобката" чу аргументите на Радев и даде задна от "ремонта на ремонта" на Конституцията
Снимка: БГНЕС

Правната комисия се съобрази с ветото на президента Румен Радев върху приети по-рано този месец от депутатите промени в Наказателно процесуални кодекс.

С тях беше решено да бъде възкресен Пленумът на Висшия съдебен съвет - институция, която беше закрита с промените в Конституцията, според която вече има само Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Изборите за двата съвета предстоят, а междувременно действат старите колегии на ВСС - съдийската и прокурорската, но без пленум. Изненадващо обаче депутати от управляващото мнозинство (ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС) решиха, че "за да няма напрежение в системата" пленумът трябва да бъде възстановен временно. Още: Киселова: Шокирани сме от поведението на депутатите и начина, по който претвориха Конституцията

Текстовете бяха приети през преходните и заключителни разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които бяха направени промени в Закона за съдебната власт - практика от предишни парламенти, която управляващите обещаха, че ще се прекрати.  

Днес обаче правната комисия уважи ветото на Радев върху "ремонта на ремонта" на Конституцията. При гласуването никой не подкрепи първоначално гласуваните текстове - двама депутати бяха "против", а 18 се въздържаха.

Румен Радев

Дебатът

При обсъжданията в комисията президентският съветник по правни въпроси Крум Зарков коментира, че промените в НПК противоречат на конституционните промени: "Очевидно е, че в последните законови изменения основната цел беше заличаване на Пленума на ВСС, както и органичаване на правомощията , с които се ползва главният прокурор", каза той.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" заяви, че не смята, че трябва да се правят промени в НПК. Той допълни, че не може да се възстановява Пленума на ВСС, след като той вече не съществува по Конституция.

"Една от подформите, в които работи ВСС, е всъщност този Пленум. Да говорим за възстановяването на този форум е много тежка юридическа грешка. Подобно законодателно предложение няма никаква юридическа обосновка", заяви Караджов.

Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви, втората политическа сила няма да приеме повторно приемане на законопроекта. 

"Текстовете, които се приеха, действително от правната общност се възприемат противно на каквото беше логиката на текстовете . Ние ще работим за подобряване на текстовете в смисъл да отстраним действително проблема, който и господин Зарков визира, че в преходния период съществува в дейността на Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и Общо събрание на двата съвета", заяви бившият председател на правна комисия. Още: Изненадващо ремонтираха пресните промени в Конституцията

Той каза, че ще се предложат нови текстове, които отстранят тази неточност.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че избраният подход при промените в НПК е бил прибързан. Чолаков коментира още, че промените в основния закон са били прибързани, въпреки че и той, и министър Славов искали допълнително време. По думите му те били приети преди новата година заради Шенген.

Чолаков каза още, че по отношение на измененията в основния закон предложенията на ГЕРБ-СДС били единствено за непрекъсваемостта на мандата на Народното събрание, без частта за служебното правителство, и за инспектората на ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика