Шенген по суша, бежанци и еврозона: Денков и Габриел с отчет пред депутатите

6964
Шенген по суша, бежанци и еврозона: Денков и Габриел с отчет пред депутатите
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се явиха днес в парламента за ежемесечния блицконтрол пред депутатите. По време на препитването двамата получиха въпроси по целия политически "конспект" - от приема на държавата в Шенгенското пространство, през квотата на България за прием на бежанци, та до еврозоната.

Шенген

Влизайки с морските и въздушните граници, ние ставаме част от Шенгенското пространство. След 31 март България вече няма да бъде наблюдател на масата за взимане на решения, имаща право на дума, само когато в дневния ред има въпрос, свързан с нея. Оттук нататък България ще бъде пълноправен член, участващ в дискусиите с право на глас. Това заяви Габриел, отговаряйки на въпрос от Кристиан Вигенин от БСП. Още: Пада ли контролът по Дунав с влизането ни в Шенген? Наши евродепутати питат ЕК

Габриел посочи, че в решението на Съвета на Европейския съюз е поет ангажимент през 2024 г. да бъде договорена дата, от която ще отпадне контролът по сухопътните граници. Според изказвания на премиера Николай Денков това е възможно да стане от края на настоящата година или от началото на 2025 г.

Въпросът с частично отпадащия контрол, по море и въздух, за България и Румъния в шенгенското пространство от 31 март 2024 г. е честа причина от противниците на управляващите, че е направен съществен компромис с целите на България.

"Или комуникационната ви стратегия е трагична и ще трябва да я пооправите, или се опитвате да ни направите и нас, и гражданите на глупаци", отговори Вигенин. "Хубаво е нещо, което е малка стъпка, да се представи като такава, а не като грандиозен успех. Ще има такъв като постигнем всички цели, сега имаме малка стъпка, която е унизителна за много български граждани", добави той.

Още бежанци? Измислици!

Премиерът Денков отговори и на въпрос на "Възраждане" дали страната ни се е съгласила да приема бежанци от държави-членки на Европейския съюз като условие за членство в Шенген.

"Никакви бройки за бежанци не са обсъждани, престанете да си измисляте", каза той.

"Дъблинското споразумение е подписано от България през 2009, между другото с мандат на правителството на БСП, след това е променено през 2013 година и отново е подкрепено от българското правителство, и отново с мандат на БСП", припомни той. Още: Държавата: Фалшива новина е, че в Шенген ще приемаме повече мигранти

"По отношение на преговорите, които бяха проведени за влизането в Шенген, българското правителство не е приемало никакво друго задължение, освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение, по отношение на скоростта, с която се обработват молбите", категоричен бе премиерът.

По думите му страната ни няма да приема хиляди афганистанци и сирийци, каквито спекулации се появиха в последните седмици покрай преговорите за членство на България в Шенген. Още: Николай Денков: Нямаме дата за приемане в сухопътните граници на Шенген (ВИДЕО)

"Нищо особено не се е случило и няма да се случи. Така както е било досега, така ще продължи поне докато не бъдат приети промени в Дъблинския регламент. Тези промени ще помогнат на българската държава да не бъде наводнена от бежанци точно защото в новия регламент бежанците трябва да бъдат разпределяни справедливо с другите държави", увери той.

Еврозона

"Нашата цел за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година", каза още по темата с приемане на еврото. Той отбеляза, че няма никакъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии така, както са приети, защото те са част от договорите в ЕС.

"Тези критерии имат процедура, която позволява в определени случаи да се намерят страни, които поради специфични причини, може да бъдат извадени от съответното изчисляване на средната инфлация", посочи Денков.

"Това нещо беше направено по отношение на Хърватия, когато тя прие еврото, допълни той и подчерта, че това не е против правилата, а съгласно правилата. Не може да стане по желание на един премиер или някой финансов министър, а е в съгласие с правилата, както са записани в договорите", отбеляза каза премиерът.

Конституционни съдии

Относно конституционните съдии Николай Денков каза, че промяната на двама конституционни съдии се налага, защото мандата на тези, които са в момента в Конституционния съд, е изтекъл преди две години. "Така че е крайно време да бъде попълнен съставът на Конституционния съд. Всякакви други внушения за причините да се избират нови конституционни съдии са само опит за внушение и манипулация", каза Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Служебното правителство иска да ползва държавна банка за купуване на гласове: ПП-ДБ с позиция

Политолози очакват осем партии да влязат в новия парламент

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com