Ще има ли защитени болници във Видин, Враца и Монтана, пита депутат

3992
Ще има ли защитени болници във Видин, Враца и Монтана, пита депутат
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

"След като са налице правни норми и финансов ресурс, с които да бъдат реализирани конституционните здравни права на гражданите, Вие не го правите. Защо? Защото не можете да ги реализирате, не желаете, или не Ви разрешават?" Това попита народният представител от ПГ на "БСП за България" Филип Попов министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна.

"Ако не Ви достигат законови правомощия, за да реализирате тези права, то тогава какво предлагате?", попита още Попов. Въпросите му бяха свързани с кризата в здравеопазването в областите Видин, Враца и Монтана. Той припомни на Ананиев, че в сферата на образованието има защитени училища и детски градини.

Бивш здравен министър: Болницата не е бизнес

Системата е в очакване на някакви промени, но в момента сме свидетели само на намерения. Това заяви бившият министър на здравеопазванет...

"Споделяте ли тази идея и за защитени болници в тези области?", попита народният представител от левицата. Филип Попов припомни на министъра, че финансовият ресурс в системата на здравеопазването само за миналата година надхвърля 10 милиарда лева, което е и сериозен процент от БВП.

„Уважаеми г-н министър, защо проведохте срещата на 26 юни с управителите на трите болници Видин, Враца и Монтана, както и с директорите на регионалните здравни инспекции на същите три града, не в региона, а в столицата? След тази среща вие оповестявате, че имате намерение и готовност да преструктурирате болниците във Видин, Враца и Монтана, закривайки нерентабилните отделения.

С това изказване внесохте допълнително напрежение в системата на здравеопазването и усещане за несигурност за бъдещето на неговите изпълнители и за бъдещето на отделенията”. С тези думи народният представител от ПГ на „БСП за България” Илиян Тимчев се обърна от трибуната на Народното събрание към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му с годините е бил редуциран обемът на дейност на общинските и областните болници и по този начин се е предизвикало напускането на много здравни специалисти. „Здравеопазването се вкара в демографска катастрофа на такъв регион, какъвто е Северозападът. Изказахме категоричното си несъгласие на така оповестените мерки за справяне с проблемите на здравеопазването в региона. Поканихме Ви два пъти в парламента, за да информирате и да внесете яснота по въпроса, но не се отзовахте”, припомни още доктор Тимчев.

Ананиев обеща "да излекува" здравеопазването с нова стратегия

Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия. Това каза министър Ананиев по време на изслушването в парламента ...

„Докога ще продължавате да работите във вашия стил на работа проба-грешка? Този модел е пагубен за консервативна система, каквато е здравеопазването. За последните 10 години са закрити 18 общински болници. През последните години изчезват клинични отделения”, констатира още народният представител.

Той даде пример с град Дупница, където е закрито отделението по хемодеализа, а по думите му предстои да се закрият отделенията по ортопедия и хирургия, евентуално и АГ. В Кюстендил – закрити са 3 отделения, от няколко дни е закрито и инфекциозното отделение.

„Правили сме много предложения, залегнали в изготвената „Визия за България. Този модел на здравеопазване не е ефективен и не води до качествена и достъпна медицинска помощ. Нужни са дълбоки реформи в здравеопазването. Освен обществен дебат е нужно и политическо съгласие. Предлагаме консултации и преговори между политическите партии в парламента за нов модел на здравеопазването на страната”, заключи Тимчев.

„Започнахте ли преструктурирането на болниците, което да продължат след вас?” Това попита народният представител от ПГ на "БСП за България" Валентина Найденова министъра на здравеопазването от парламентарната трибуна.

Видинчани към Кирил Ананиев: Не закривайте единствената болница в областта!

Граждански протест за запазване целостта на МБАЛ „Св.Петка“ във Видин, организиран от „Коалиция за България“, с...

„Всяко преструктуриране засяга всички работещи в болниците, както и гражданите. Събитията сами ви изпревариха”, допълни социалистът. Тя коментира, че оздравителни планове за стабилизацията на болниците във Видин, Враца и Монтана са се оказали недостатъчни. „Възможно е болниците да не могат да извършват дейности. Налага се спешна намеса на държавата”, завърши Валентина Найденова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика