Ще обяви ли НАП дали политици са крили пари в КТБ - не е много ясно

1704
Ще обяви ли НАП дали политици са крили пари в КТБ - не е много ясно
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите още няма резултати по започналите проверки на публични фигури, клиенти на КТБ. НАП се самосезира след публикуването на списъците на всички лица, заемали висши длъжности и държали депозити във фалиралата банка в рамките на 5-годишен период - от ноември 2009 г. до ноември 2014 г. Първоначално приходната агенция обяви, че проверява 90 лица, но обхватът е бил разширен и списъкът с проверяваните е набъбнал на 141 души.

Списъците с публични фигури, които са имали депозити в КТБ, бяха оповестени публично в началото на февруари. Още когато те се появиха, от Сметната палата обявиха, че не биха могли да направят проверка, защото става въпрос за максимални суми за последните пет години, а не година по година. Това наложи намесата на НАП, като данъчните обявиха, че ще търсят разминаване между декларирани доходи и платени данъци и налично имущество и влогове както в КТБ, така и в останалите банки.

Цветан Василев намекна, че "Капитал" работи в интерес на Пеевски

След пет месеца и половина мълчание, банкерът Цветан Василев, който все още живее в Сърбия, отново проговори през личния си сайт. Този ...

От 2016 г. срокът за проверки е ограничен до 6 месеца с опция за удължаване на 12 месеца само по изключение, пише в. "Сега". Така ако НАП изчака до последно, резултатите ще са факт в разгара на лятото т.е. в сезона на отпуските. Няма и ангажимент на НАП публично да обяви резултатите от проверките.

По принцип ако проверка покаже разминавания, следва данъчна ревизия, при която се установява конкретен размер на укрити задължения, като и за двете важи правото на данъчноосигурителната тайна. Възможно е данъчните да преценят да следват този общ ред и да откажат обявяване на информацията. В този случай тайната ще може да се снеме само при съгласие на засегнатото лице или по съдебен път. В същото време, ако се следва логиката на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши длъжности, резултатите от проверките и ревизиите би следвало да се огласят. При обичайните проверки на имотните декларации законът задължава Сметната палата да препраща на НАП всички случаи с установени несъответствия и в последствие да публикува на сайта си заключенията от извършените проверки. В случая обаче НАП се самосезира извън редовния контрол на имотните декларации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com