X
 
 

Ще се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ

427 0
photo of Ще се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ
Снимка: БГНЕС
Народното събрание реши да се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ, но отхвърли идеята на БСП за разработването на такъв за асистентите.

Текстът бе заложен в Закона за личната помощ и бе приет на второ четене, като за него гласуваха единодушно 116 народни представители, без „против“ и „въздържали се“.

"Системата ни убива" получи по-качествен законопроект за личната помощ

Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани текстовете от законопроекта за личната помощ, които на извънредното заседание н...

Депутатите решиха държавната политика за предоставяне на личната помощ на хора с увреждания да се осъществява от Министерството на труда и социалната политика.

Народните представители вмениха задължения на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. Той ще трябва да планира, разпределя и контролира средствата за финансиране на личната помощ.

Съгласно приетия текст директорът ще дава указания на доставчиците на лична помощ и за уеднаквяване на практиките при предоставяне на лична помощ, които са задължителни. Той ще разработва методически указания и процедури за осъществяване на лична помощ.

В задълженията му влиза и участие в процеса по включване на ползвателите на лична помощ в механизма за лична помощ, като той ще прави предложение и за годишния размер на средствата, необходими за финансиране на личната помощ през следващата бюджетна година. Също така директорът ще води и поддържа публичен регистър на юридическите лица, които изпълняват дейности за лична помощ.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП директорът да води и публичен регистър на Национална електронна информационна система за кандидати за асистенти. Около предложението на БСП се заформи дебат.

Преразглеждат текстове от Закона за личната помощ след среща при Борисов

Текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и ще бъдат гласувани от парламента отново в петък. Това съобщи Вера Иванова &...

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска заяви, че предложението на БСП е да бъдат допълнени ангажиментите на тази агенция с това тя да поддържа национална електронна система за кандидатите за асистенти.

„Много често желаещите да ползват тази услуга в домашна среда е необходимо да ходят в съответните общини, за да могат да се възползват от списъците на тези лични асистенти.

Много често искащите да ползват домашната услуга лична помощ е необходимо да изминат едно определено разстояние да стигнат до общинската администрация.

Смятаме, че е изключително важно и не виждам какъв е проблемът да се поддържа такава национална информационна система“, допълни Клисурска.

От своя страна зам.-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира, че не приема това предложение на БСП.

Бисер Петков: Финансирането на личната помощ е гарантирано

Финансирането на личната помощ е гарантирано. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде БГНЕС. Минист...

„Няма необходимост от създаване на национален регистър за асистентите. Абсолютно не е нужен. На кого му е необходим такъв регистър за водене на асистентите на национално ниво.

Обикновено асистенти стават най-близките хора, роднини и близки на лицето с увреждане. Ако има такъв регистър, дали лице, което е кандидат-асистент в Община Русе, ще стане асистент в Община Баните, област Смолян“, заяви още Ангелова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално