Симеон Славчев, ПП МИР: Въвеждането на еврото трябва да стане само след референдум

2186
Симеон Славчев, ПП МИР: Въвеждането на еврото трябва да стане само след референдум
Снимка: ПП МИР

Въвеждането на еврото в България трябва да стане само след провеждането на референдум. Това заяви председателят на ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) Симеон Славчев в предаването "Надпреварата" по БНТ.

"Според ПП МИР всички важни въпроси - политически и икономически, трябва да бъдат широко обществено обсъдени от една страна и да бъдат приети чрез национални референдуми. Бях в Германия през 2001 г., когато марката стана евро. Трябва да ви кажа, че резултатът беше потресващ - единият ден вечерта хлябът беше 30 пфенига, на другата сутрин беше 30 цента. Тоест едно към едно цените се превърнаха в евро. Тук позицията на партия МИР е категорична - на първо място трябва да има референдум, българските граждани да знаят какво предстои и най-вече да направим българската икономика работеща и ефективна. Чак тогава може да говорим евентуално за влизане в еврозоната", заяви Симеон Славчев.

Той каза, че ПП МИР дава решение на това как България да излезе от икономическата, финансовата, социалната, моралната и духовната криза. "Това може да стане чрез въвеждането на един доказан немски модел. Става въпрос за социално-пазарното стопанство. Този модел от една страна съчетава свободата на пазарите и бизнеса, а от друга страна справедливото разпределение чрез прогресивното данъчно облагане на данъците, които идват от бизнеса в следните сфери - образование, здравеопазване и сигурност. Моделът е уникален, тъй като дава пълната свобода на бизнеса с пълната подкрепа на държавата и дава страхотни икономически показатели. Той изкара Германия след краха й от Втората световна война, тоест от една уникална криза, каквато в момента се намира България и съчетава уникален баланс между свободата и справедливостта и тяхното едновременно действие. Това, според нашите експерти, трябва да стане основа на българската икономика и това ще изведе България от кризата", заяви председателят на ПП МИР.

Той коментира, че плоският данък е въведен от тройната коалиция 2005 - 2009 година, когато икономическият растеж е 8,3 %, а в момента държавата се намира в коренно различна ситуация. Симеон Славчев изрази мнение, че плоският данък е изиграл своята роля и времето ще покаже каква е била тя.

"ПП МИР неслучайно каза, че залага на социално-пазарното стопанство. Там трябва да се въведе прогресивното данъчно облагане, защото то справедливо разпределя всички средства, с които държавата подпомага бизнеса и оставя всеки свободно да развие своя потенциал и чрез данъците справедливо разпределя в останалите сфери. Целта на социално-пазарното стопанство е пълна заетост на труда и на капитала. Тук всички печелят - работещите и работодателите. И нещо много важно - социално-пазарното стопанство ще направи 80% от българските граждани в т. нар. "средна класа", коментира още Симеон Славчев.

Той каза, че България има уникални дадености и те не са само използването на слънцето и вятъра за производство на енергия. Председателят на ПП МИР посочи като пример енергийно-независимите селища, които изцяло задоволяват нуждите на съответното населено място.

"Ние от ПП МИР предлагаме един много работещ механизъм - финансова децентрализация. Това дава възможност на общините да бъдат финансово независими. Данъците от всяка една община да останат на територията на дадената община. Така те ще бъдат стимулирани от една страна да привличат инвеститори, а от друга местното самоуправление само ще може да реши къде да вложи парите си - дали в образование, дали в инфраструктура, дали в детски градини. Тя ще доведе и до равномерното развитие на всички региони в България. Нещо, което в последните години не виждаме", заяви още председателят на ПП МИР.

Той коментира, че електронното правителство е първата крачка към борбата с корупцията и че това ще облекчи българския бизнес и българските граждани, а от друга страна ще доведе чуждестранни инвеститори. "В последните години свикнахме чуждестранните инвеститори да заобикалят страната ни и да инвестират в други страни", коментира още лидерът на ПП МИР.

Симеон Славчев каза, че приоритети на ПП МИР са развитието на четири основни сфери, които са експортно ориентирани. Той поясни, че това са отрасли, които ще дадат добавена стойност и ще привлекат още инвестиции в България и че това са сфери, където държавата има уникални дадености. На първо място това е туризмът, на второ място - селското стопанство и земеделието, на трето място транспорт, инфраструктура и логистика и на четвърто място са екологично чистите технологии.

"България е на второ място в света по минерални извори - нещо, което към днешна дата не използваме ефективно. Нашите експерти изчислиха, че от целогодишен туризъм в България БВП на страната може да се напълни на 70%, тоест един уникален потенциал, който задължително трябва да използваме" , заяви още Симеон Славчев.

Той призова за приемането на Закон за управление при кризи, който може да има и силно превантивно действие и заяви, че този закон ще бъде един от първите в новото Народно събрание, който ПП МИР ще внесе. Лидерът на ПП МИР призова и за създаването на Министерство на извънредните ситуации и управление при кризи, защото такова ведомство ще координира абсолютно всички институции.

"Зад ПП МИР стои експертният потенциал на българската нация и аз призовавам българските граждани да обединим усилия - за да спрем подмяната и да направим истинската промяна в България. Нещо, което всички ние жадуваме повече от 30 години. Призовавам българските граждани да подкрепят новото поколение в българската политика с ПП МИР, което означава Морал, Инициативност и Родолюбие с номер девет", заяви още Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com