Симеонов: "Данък ракия" ще доведе до още смъртни случаи

3654
Симеонов: "Данък ракия" ще доведе до още смъртни случаи
Снимка: БГНЕС

С налагането на тежък акциз на малките казани и увеличаването му два пъти – от 2.20 лв./л. на 4.40 лв./л., ефектът ще бъде, че те ще трябва да затворят, защото ще трябва да работят на загуба и хората масово ще започната да си варят ракия и спиртни напитки вкъщи в тенджери. Тогава ще се стигне до множество такива смъртни случаи като този в Якоруда. Това каза председателят на ПГ на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод случая в Якоруда, при който петима мъже починаха след употреба на отровен алкохол, предаде Фокус.

"Ние внесохме законопроект преди Коледа, който цели отмяна на този драконовски закон, който наложи един много тежък акциз на всички казани, които са над 500 л., като се използва уж тезата за загрижеността за държавния бюджет, но от прогнозите точно в МФ не очакват да влезе нищо от този увеличен акциз", коментира Симеонов.

Шеста жертва на алкохола-менте в Якоруда

Още един човек почина в МБАЛ Благоевград в следствие на консумация на отровна ракия, съобщи Нова телевизия. Така броят на жертвите от Я...

По думите му с този акциз прави се така, че произвежданата в казаните, в местата за дестилация ракия да бъде два пъти по-скъпа. "По този начин хората сами ще прекратят извършването на тази услуга и се очаква масовият клиент да се насочи към магазините, но това са сметки без кръчмар и никога няма да стане. С налагането на тежък акциз на малките казани, увеличаването му два пъти – от 2.20 лв./л. на 4.40 лв./л., ефектът ще бъде, че те ще трябва да затворят, защото ще трябва да работят на загуба и хората масово ще започната да си варят ракия и спиртни напитки вкъщи в тенджери. Тогава ще се стигне до множество такива смъртни случаи, тъй като традицията за собствено приготовляване на ракия е същата като тази за приготовляването на лютеница, зимнина и др.", посочи Симеонов.

"В края на краищата тук става въпрос за производство за домашно ползване. За ограничени количества и лакомията на големите производители просто няма край. Да не говорим, че процесът за контрол върху производството и разпространението на спиртни напитки никакъв го няма в България. Затова се получават тези натравяния", заяви той.

"Всеки си мисли, че като се променят законите и нещата ще се оправят от само себе си. Няма да стане това нещо. Какъвто и закон да се приеме, в момента се прави точно това – разчиства се на големите производители и търговци „магистралата”, да нямат никаква конкуренция, да се унищожа един традиционен поминък в името на тяхната търговска лакомия. Само че, който прави тази сметки, ги прави без кръчмаря. Резултатът ще бъде съвсем друг. По тази причина ние смятаме и сме го записали в програмата на НФСБ, че ние трябва по всякакъв начин да се борим срещу корупцията, срещу монополите и картелите", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com