След 3 часа дебати: Депутатите приеха само заглавието на Изборния кодекс

1762
След 3 часа дебати: Депутатите приеха само заглавието на Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Със 123 гласа "за" и 36 гласа "против" депутатите приеха само заглавието на законопроекта за Изборния кодекс, с който се връща хартиеното гласуване.

Тази сутрин депутатите приеха да вкарат за разглеждане Законопроекта за промените в Изборния кодекс в дневния ред на заседанието си. Почти цялото заседание днес премина под знака на караници и скандали, като се стигна до там председателстващият Йордан Цонев от ДПС отстрани от зала Настимир Ананиев от ПП за едно заседание. 

От "Продължаваме промяната" залагат на процедурни хватки, за да бойкотират промените, като след 3 часа дебати времето стигна само за заглавието. Още по темата: "Мъки и проблеми": Какво следва при връщането на хартиената бюлетина

В началото на дебатите Николай Денков от ПП предложи промените в Изборния кодекс да се наричат "Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи". 

Председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова отговори на бавенето на време, че от партията на Бойко Борисов ще оттеглят спорните предложения в Изборния кодекс и те няма да получат подкрепа от тяхната група.

"Декларираното от вас желание за оттеглянето на поправките не са нищо друго, освен едно отмъщение към българите в чужбина и Обществения съвет, който буквално схруска предложението на ГЕРБ за ИК", заяви Радостин Василев от ПП.

Мирослав Иванов от партията на Асен Василев и Кирил петков отбеляза, че от над 50 предложения, които ГЕРБ-СДС са направили, е имало мотиви по-малко от една страница. "Ние поискахме създаване на временна комисия, която да обсъди всички предложения", напомни той. Иванов посочи: "Борисов заяви, че ще подкрепи такава комисия. От вашето поведение става ясно едно, колко точно тежи думата на вашия председател и колко може да й се вярва?", попита той.

Последва и отговор от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която напомни, че те са съгласни временна комисия да обсъжда предложения като например район "Чужбина", данните от гражданска регистрация, които са налични в ГРАО и др. "По дебат по същество, експертен, ще участваме. Думата на председателя на нашата партия е ясна - ще участваме в подобна комисия", подчерта тя.

Кирил Петков и Асен Василев притиснаха в кулоари зам.-председателя на парламента от ГЕРБ за Изборния кодекс (ВИДЕО)

Депутати продължиха спора за Изборния кодекс и в кулоари. Народни представители от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" си говориха на висок...

Надежда Йорданова от ДБ се намеси в спора и заяви: "Това, което ние обсъждаме трябва да се нарече "Закон за взривяване на доверието в изборния процес". Тя поясни, че е явно в обществото има разделение по предложенията, затова са предложили създаване на временна комисия. "Обърнете внимание кога ние внесохме предложения за промени в ИК - 31 октомври, след като беше насрочена правна комисия и след като ИК беше включен в дневния ред", отбеляза тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че условие за правителство вече не е борбата с корупцията, отстраняването на Гешев, социалната програма на БСП, а Изборният кодекс. Тя посочи, че 47% от хората искат хартия.

"Г-жо Нинова, вие много добре знаете, че в тази сграда някой каза „ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутати" обърна се Кирил Петков към нея.

Той заяви, че от БСП е имало "хора със съвест", които са гарантирали, че предложението за връщането на хартиената бюлетина няма да мине, защото тя е лесно манипулируема.

"Едновременно с това ние знаем, че и в момента има такива хора във вашата парламентарна група, но вие заглушавате гласа им да не могат да се противопоставят срещу тази кражба с вота на българските граждани", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

"Все едно шефът на БФС да оглави Сметната палата": Бивш външен министър коментира Главчев

Какви промени се правят в договора със САЩ за изтребителите F-16 Block 70?

Министър Запрянов: Ще отделим още оръжия за Украйна, готови сме да обучаваме пехота

Денков: Пеевски иска да смени депутатите и в ДПС, и в ГЕРБ с лоялни свои хора

Партията на българските жени даде път на Иван Гешев към изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика