Следователите към Иво Мирчев: Уронва престижа на главния прокурор, чакаме извинение

3992
Следователите към Иво Мирчев: Уронва престижа на главния прокурор, чакаме извинение
Снимка: БГНЕС

Камарата на следователите в България скочи в защита на Иван Гешев и порица депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев. От народния представител е поискано "незабавно извинение", защото уронвал престижа на главния прокурор и нарушавал разделението на властите.

"Свидетели сме на поредна голословна и непочиваща на доказателства реплика, изречена от български народен представител в ефира на общественото радио", пишат от Управителния съвет на следователите в свое становище, публикувано в сайта им на 16 декември. Става въпрос за думите на Мирчев пред БНР от 11 декември, които гласят: „Имаме главен прокурор, който се е сраснал с организираната престъпност“.

Ивайло Мирчев уверява: Недостиг на горива у нас няма да има

Недостиг на горива в България няма да има. Това заяви пред БНР депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев. "Всички, които в моме...

"Той прави аналогично изявление няколко дни по-рано не другаде, а в самото Народно събрание – най-висшият орган в парламентарната ни република. С подобно поведение се уронва престижът на Прокуратурата, нарушава се конституционно установения модел на разделение на властите и не на последно място се погазва един от основополагащите принципи на Европейския съюз – върховенството на правото", пишат следователите.

Според тях това са внушения, които не почиват на истината. Така стават "клеветнически" и "следва да се разглеждат като недопустим опит за политически натиск над работата на Прокуратурата като цяло". "Още повече, че в конкретната ситуация език на омразата се използва от политик, който не за първи път си позволява да уронва престижа на български магистрати, в частност на главния прокурор на Република България, което говори за системност и умисъл в действията", гласи позицията.

С такива думи политиците допринасяли за увеличаване на несигурността в обществото, недоверието в съдебната система и засилвали разделението сред хората, според Камарата на следователите. "Народните представители следва да се въздържат от опити за намеса в работата на съдебната система. Те трябва да създават законови правила, които да спазват, като подобряват организацията на дейността на институциите, а не възпрепятстват работата им, особено в борбата им с организираната престъпност, корупцията и тероризма, каквото поведение наблюдаваме в последните месеци, дори и година", пише в позицията.

"Очакваме незабавно извинение от народния представител и за пореден път призоваваме българските политици да ограничат употребата на език на омразата, да са конструктивни и занапред да се въздържат от отправянето на обидни, клеветнически и абсолютно неверни твърдения, без значение към кой представител на отделни институции в държавното управление се отнасят", завършват следователите.

Г-н Борисов каза, че бил Меси и виждам, че емоциите от Световното първенство му се отразяват на политическите действия

"Сега е световно първенство, г-н Борисов каза, че бил Меси и виждам, че емоциите от Световното първенство му се отразяват на политическ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com