Спешно приемане на Закон за розите поиска земеделският министър

5414
Спешно приемане на Закон за розите поиска земеделският министър
Снимка: БГНЕС

За спешно приемане на Закон за розите и регламентиране българското розопроизводство се обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при срещата си с розопроизводители от Карлово и кметове на населени места, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта.

Земеделският министър съобщи, че регистрираните розопроизводители ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени тази година със субсидия "де минимис". Според Порожанов очакваният висок добив е причина за по-ниските изкупни цени.

​В пика на розобера: Много цвят и по-ниски цени за производителя

В разгара на прибирането на реколтата от маслодайна роза голяма част от розопроизводителите се сблъскаха със следната картина: добивът...

„Предходните две години цените на розовия цвят бяха много добри, защото и международните пазари бяха добри. Цените през 2017 година достигнаха и до 4 лева нагоре, което, спрямо себестойността на розовия цвят, е една сравнително добра печалба за розопроизводителите. През 2016 година изкупните цени също бяха високи – средната цена достигаше до 5 лева. Нашите изкупуващи дестилерии, работейки на абсолютно международен пазар, предлагат един изключително качествен продукт, като в момента са задъхани от гледна точка на това, че българското розово масло се компрометира постепенно от произведено розово масло, което не е от български розов цвят. Трябва да се преустанови практиката на дестилериите, които произвеждат българско розово масло без вложен български цвят, а го предлагат като такъв на международен пазар и компрометират българското качество“, коментира министър Порожанов, цитиран от агенция Фокус.

Годишно България произвежда розов цвят за малко над 3000 тона розово масло, като реално страната продава два пъти повече на база вносни продукти и химически добавки, което компрометира българското розопроизводство. Това е и основание, според него за регламентиране.

„Затова трябва да го регламентираме и по най-спешния начин трябва да подготвим съответната нормативна уредба, според мен закон. В момента имаме количества розов цвят в българските дестилерии, които не са реализирани през предходните години. Част от тези количества са и с висока себестойност, защото самият розов цвят е изкупуван през предходните години на цена от 4 и 5 лева“, каза министър Порожанов.

През последните 2 години се отчита нарастване на площите с рози с по 10 % всяка година. По думите на Порожанов сега се обработват над 400 000 декара розови насаждения. Очаква се „доста сериозна реколта, която трябва да бъде изкупена навреме. Но именно тази реколта доведе до по-ниските изкупни цени. Това, което ние можем да направим като държава в конкретния случай за по-ниските изкупни цени е да намерим възможност за компенсиране на розопроизводителите по схема „de minimis“. Ние като държава не можем да регулираме. Разбира се, в никакъв случай не трябва цената да бъде под себестойност“, коментира министър Румен Порожанов.

17 000 са еднодневните трудови договори до момента в кампанията на розобера

От началото на годината до момента са регистрирани над 45 000 образци на еднодневни трудови договори от около 500 земеделски стопани. Н...

Законът за розите, който трябва да се приеме, е необходимо да регулира и отношенията в самото производство. Производителите трябва да работят със сертифициран посадъчен и разсадъчен материал, защото българското розово масло се прави от роза „дамасцена“, обясни Порожанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика