X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Спор в Комисията по ревизия - правомерни ли са договори без конкурс на "Автомагистрали" (ВИДЕО)

3244
Спор в Комисията по ревизия - правомерни ли са договори без конкурс на "Автомагистрали" (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

Заседанията на Комисията по ревизия на управлението на страната през последните 10 години продължават с изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова.

Заедно с нея на заседанието присъстват председателят на Пътната агенция и директорът на държавната "Автомагистрали", за да отчетат дейността на дружествата. Ще се разглеждат още дейността на "Български ВиК холдинг" ЕАД, както и изпълнението на Националната програма за саниране.

На предишните две заседания бизнесменът Светослав Илчовски отправи обвинения към ГЕРБ и конкретно към Петя Аврамова, че го е заплашвала относно закупуване на земя.

Още в началото на заседанието днес стана ясно, че дружеството "Автомагистрали", което на едно от първите заседания се оправда, че му трябва време да подготви документите, не е предоставило информация. В същото време на едно от първите заседания Аврамова заяви, че служителите ще работят дори по празниците, за да подготвят документите. Такива в крайна сметка не са получени.

Изпълнителният директор Стоян Беличев се оправда с голям обем от информацията - тя възлизала на 1,2 млн. лв. Дружеството не получило и инструкции на кой и как да представят информацията. "Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента", коментира Манолова.

"От публична информация става ясно, че изпълняваните проекти от "Автомагистрали" за периода 208-2019 г. са на стойност 4,9 млрд. лв. От отговор на парламентарен въпрос при предходния парламент става ясно, че дружеството не разполага с особено количество техника, нито с персонал за изпълнение на договори в такъв мащаб.

Известно е, че тези строителни дейности са превъзлагани на други фирми през договори за наем на техника и доставка на материали. Тоест "Автомагистрали" е един буфер, каса, през която минават милиарди. Така че въпросите как се избират изпълнителите, какви са цените, провеждани ли са обществени поръчки, стоят", коментира председателят на комисията Мая Манолова. Тя изтъкна, че са получавани и огромни авансови суми - по над 100 млн., от отделни фирми.

АПИ е възложила на държавното дружество договор без процедура, както ЗОП позволява, в това няма нищо нередно, коментира Аврамова. Знаете, че има такъв член в закона, който позволява вътрешно възлагане, има запитване до Агенцията за обществени поръчки и това е напълно законна процедура, допълни Аврамова.

Към момента тя мълчи по основния въпрос - защо "Автомагистрали" на свой ред не е обявявала обществени поръчки за превъзлагане на дейности на стойност стотици милиони левове. Аврамова твърди, че авансовите средства, изплатени на "Автомагистрали", са преведени напълно законно. Авансите обаче се оказаха огромни - над 30%. Според Аврамова навсякъде в строителството пренаемането на техника е практика, както и доставката на материали.

Смисълът на вътрешното възлагане е възлагане на държавно или общинско дружество дейности, които то самото може да изпълни. Тук имаме огромни плащания, впечатлението е, че става въпрос за заобикаляне на закона и насочването на суми към конкретни фирми, коментира Манолова, цитирана от Сега.

"Моля да не правите внушение, че са давани пари на наши фирми. Моля ви да изслушате фактите. Няма как 400 фирми да кажем, че всичко това са наши фирми, "Автомагистрали" работи с огромен брой фирми", пoсочи Аврамова преди предоставянето на думата на шефа на дружеството Стоян Беличев.

Притиснат от депутатите, шефът на АПИ Георги Терзийски потвърди, че по отношение на изграждането на "Автомагистрала Хемус" и укрепването на свлачища държавното дружество "Автомагистрали" не е декларирало подизпълнители.

Шефът на дружеството Стоян Беличев потвърди, че фирмата е получавала огромни аванси - 30%, или над 1 млрд. лв. по сметки на Мая Манолова. Според него обаче в това няма нищо сложно, защото големите инфраструктурни проекти имали дълъг живот. Без авансиране ние не можем да осъществим този проект, коментира Беличев.

Другите пари били в БНБ. "За какво се ползва аванса - с него се капарират материали, машиносмени на техника, при която за целия период да задържим тази цена", даде пример Беличев. Той се впусна в подробности за динамиката в цената на желязото, на цената на труда. "Ако не бяхме авансирали, как този проект щеше да се случи", пита Беличев.

Председателят на комисията Мая Манолова призова темата да не се размива и изчете подробен списък от фирми, сключили рамкови договори за изпълнение на дейности, които би следвало да се извършват от "Автомагистрали". Настина трябва да се обясни редно ли е дружество без капацитет да сключва договори с един куп фирми, попита Манолова.

И Аврамова, и Беличев настояват, че държавното дружество "Автомагистрали" не е длъжно да обявява обществени поръчки на свой ред за избор на партньори, ако им се налага да превъзлагат дейност. Дружеството не e задължено лице по ЗОП, има такова становище на Агенцията за общeствени поръчки.

Фирмата има вътрешни правила, на базата на които избира с кой да работи, и които са почти на 100 процента близки до тези при обществена поръчка. "Наистина ли ми твърдите, че е нормално да се изразходват по 1 млрд. лв. с процедури, приемани с вътрешни правила", изуми се Мая Манолова.

Аргументът на "Автомагистрали" да не предоставят информация - голям обем, Биков ги защити (ВИДЕО)

Временната комисия по ревизията в НС ще разгледа на закрито заседание документите, предоставени от агробизнесмена Светослав Илчовски. Т...

"Вие сте прехвърлили 4,5 млрд. лв. на една държавна фирма. Разпределяте почти 5% от БВП на една тройка управители, които сте назначили и не е ясно как са избрали те фирмите – на бележка ли са ги писали, не е важно. Тук трябва да влязат контролни институции, но не такива, които проспиват стотици милиони щети за хазната", коментира Румен Гечев от БСП.

На помощ на Аврамова се включи и Николай Нанков.

"Подизпълнители не съществуват, знаете какъв е текстът на закона. Инхаус процедурата е абсолютно законна, можем да цитираме член по член. Има контрагенти, които се избират по нарочна методика, там няма подизпълнители", коментира Нанков. АДФИ категорично констатирала, че няма нарушения на договорите - нито при "Автоматистрали Хемус", нито при свлачищата.

"Разбирам, че вие сте заменили провеждането на обществени поръчки с едни непрозрачни процедури", коментира зам.председателя Янков. "Вие сте законодателите, които можехте да промените закона, ние само го изпълняваме", коментира Аврамова.

"Какво се получава при свлачищата - от 411 млн. 87% превъзлагате. Плащате огромни аванси, без да има възложено проектиране. Тук може да отречете, но в съда не", коментира Георги Свиленски от БСП. Той коментира, че ако одитните институции не са видели това, са слаби одитни институции.

Ново заседание на комисията "Манолова" (ВИДЕО)

Парламентарната комисия по ревизията изслушва регионалния министър в оставка Петя Аврамова, заедно с председателя на пътната агенция и ...

"Зад една буква от закона се прикрива заобикалянето на 90% от законодателството. Забравя се много важен принцип – методът за възлагане не може да се възползва така щото да се заобикалят основните принципи за договора за функциониране на ЕС - лоялна и честна конкуренция, равнопоставеност, недопускане на дискриминация.

"Демократична България" е сигнализирала ЕК доколко тук не се нарушава европейското законодателство от тази гледна точка. АПИ следва да даде и отговор какъв е легитимният критерий, по който решава едни дейности да се възлагат инхаус и кои – по обичайния ред.

Вторият въпрос – как се образува цената? Къде са изчисленията, на наше питане получихме един литературен разказ", попита Надежда Йорданова от "Демократична България".

Аврамова и екипът й не успяха да отговорят как точно са обезпечени качеството и сроковете на "услугите", кои на други фирми - Затова пък признаха, че цялата отговорност за спазването на срокове и технически показатели при строителството на магистрали и при ремонтите на пътища и укрепване на свлачища се носи единствено и само от държавното дружество, въпреки че огромната част от работата се върши от негови "помощници".

Явор Божанков от БСП обяви, че има обекти, които държавната "Автомагистрали" изцяло са превъзложила на други фирми - като укрепването на свлачището край Рилския манастир. Той намекна, че фирмата подизпълнител "Джамбо 33" е свързана с бивш депутат от ДПС.

"Автомагистрали" ЕАД с договори без конкурс за 4,8 млрд. лв. и над 400 подизпълнители

Седем са договорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ с държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД за последните ...

Всичко, което не е изрично забранено от закона, е разрешено, беше аргументът на досегашните управляващи. В горещата дискусия стана ясно, че Законът за обществените поръчки нарочно е преправян през последните години, за да позволи безотчетното и потайно харчене на бюджетни средства чрез държавни фирми касички като "Автомагистрали".

"Не сме на курс по ЗОП и по европейски практики", намеси се депутатката от ГЕРБ Росица Кирова. Гневът й се отприщи, след като Ивайло Мирчев от ДБ заговори за крадене. Кои са крадците, посочете го поименно", настоя тя и се обяви против "лепенето на етикети". Кирова призова "народният съд" да остави правораздавателните органи да си вършат работата.

Ивайло Мирчев от ДБ обеща, че в близките дни от коалицията ще представят таблички и схеми, които разкриват как точно работи "Автомагистрали" с частните си партньори.

"Те не крадат, те си вземат, защото законът е такъв", саркастично обобщи Явор Божанков от БСП.

Материалите от заседанието заедно със стенограмата ще бъдат изпратени на всички контролни органи и на прокуратурата, реши комисията.

Още: Аргументът на "Автомагистрали" да не предоставят информация - голям обем, Биков ги защити (ВИДЕО)

Още от ПОЛИТИКА:

"Има такъв народ" представя проектокабинета си на трите партии

Костадин Костадинов: Дори и да се състави кабинет, няма да издържи дълго

Христо Иванов: Всички трябва да се обединим в името на приоритета “деца”

Арман Бабикян: Ще искаме споразумение

Борисов: Няма да подкрепим нито това правителство, нито служебен кабинет (ВИДЕО)

Кирил Петков: Атаката от "Има такъв народ" ме изненада

Възраждане пита: Подписана ли е смъртната присъда на българската енергийна независимост?

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Последно в Актуално