Според Десислава Танева държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки

3169
Според Десислава Танева държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки
Снимка: БГНЕС

Държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки от периода 2008 – 2009 г. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Към момента сумата, която се търси е, над 80 млн. лв. Парите са отпуснати като държавна помощ. В този период са сключени 103 сделки на по-ниски от пазарните цени.

Известни имена липсват от списъците със заменките

В списъка на фирмите, които ще трябва да връщат пари на държавата за скандални заменки на гори от периода 2007-2009 г., има крещящи лип...

"Тези заменки на земи бяха възможни по действащото законодателство тогава. Бяха направени поредица от решения, беше наложен мораториум. Няма съмнение, че това е несправедливо. Вероятността санкциите да бъдат платени доброволно е минимална, но има как държавата да си събере тези над 80 млн. лв. с лихвите", обясни още министърът в интервю за bTV.

Танева допълни, че е много важна волята на всяко следващо правителство да продължи и приключи процедурата. По думите ѝ е важно, че горите са запазени.

Къщите за гости

Проверки на къщите за гости, които са изградени с евросредства от програмния период 2007 – 2013 г. са правени, но мониторингът е започнал след изплащането на субсидията, коментира още министърът. Танева допълни, че са правени два пъти повече инспекции, отколкото е било задължението.

Тя обясни, че заради засиления обществен интерес ведомството е проверило абсолютно всички къщи за гости – от 288 при 15 изобщо не са функционирали.

Година по-късно: Жителите на Бистрица отново на протест

Възмутени се събират на протест срещу преграждането на ул. "Черни връх" в село Бистрица. Хората настояват прокуратурата да се самосез...

"В 276 приключихме процедурите. 43,1 млн. лв. е пълната санкция или те трябва да върнат цялата субсидия. Това е за около 158 къщи за гости – те работят, но не изпълняват два критерия – бизнес планa, с който са кандидатствали не е изпълнен или е изпълнен под 20%", коментира Танева.

Земеделският министър уточни, че хората масова са кандидатствали с завишени бизнес планове, за да получат субсидия и не са предполагали, че ще бъдат проверени. Тя каза още, че сред тях е и изпълнителят Милко Калайджиев.

Основните нарушения са свързани с реализацията на на приходи от нощувки, кухня и наемане на персонал.

Продажбата на земеделски земи

Промени в Закона за земеделските земи ще сложат край на мораториума за продажба на обработваеми площи на чужденци. Танева обяви, че тези текстове са предложени за обществено обсъждане с цел да се избегне глоба от Европейския съюз.

Държавата още не глобявала кметовете, а само 11 общини имат ОУП

Цели 143 общини не са поискали от държавата помощ, за да може навсякъде в България да има общи устройствени планове. Това заяви региона...

Тя определи промените като "техническа редакция", защото законът се е заобикалял с регистрация на местно юридическо лице. Земеделският министър коментира, че забраната остава, но европейски граждани ще имат право да купуват земя.

Африканска чума по свинете

Външно изглежда, че ситуацията с африканската чума по свинете е овладяна, обясни още Танева, но допълни, че където е влязъл вирусът - не е излязъл. Сега се взимат мерки за новия сезон. Определен е и задължителен ден за лов на диви свине, тъй като популацията им трябва да бъде намалена с 80 хил., а досега са унищожени само 20 хил. диви прасета.

Ресорният министър обяви, че до края на декември над 1 млрд. лв. ще постъпят по сметките на земеделците. Тя беше категорична, че се правят проверки в цялата страна на стопани, за които се смята, че са получили средства за умъртвяване на прасета, но не са го направили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика