X
 
 

По-добри компенсации при принудително отчуждаване на имоти прие НС

1675 1
photo of По-добри компенсации при принудително отчуждаване на имоти прие НС
Снимка: БГНЕС
Собствениците на земеделски земи, които подлежат на принудително отчуждаване заради строеж на големи инфраструктурни обекти, ще бъдат компенсирани по-добре.

Това става ясно от приетите от парламента окончателни промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски имоти.

На ниво комисия: Оптимизира се отчуждаването на имоти

Комисията по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в Закона за държавната собственост, свързани с процедурата по отчуждаван...

Измененията касаят случаите на принудително отчуждаване на земеделски имоти или горски територии, собственост на едно физическо или юридическо лице с обща площ над 50 дка за изграждане на национален обект.

Идеята е да може да се предостави за такъв имот обезщетение, като ограниченията на закона за минималния размер на имотите да не се прилагат.

В седeмдневен срок от постъпване на искането съдът ще допуска предварително изпълнение на акта за отчуждаване, когато това се налага,

Целта е да се защитят особено важни държавни или обществени интереси при реализирането и изграждането на значими национални обекти и обекти с национално значение.

Улесняват отчуждаването на имоти с приет на първо четене закон

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски имоти. Една от осно...

Допуска се и предварително изпълнение, когато е налице влязъл в сила подробен устройствен план, с който имотът е отреден за изграждане на национален обект или обект с национално значение, имотът не е единствено жилище на собственика и определеното обезщетение е внесено по сметка на правоимащите лица или по сметка на областния управител.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители