Стефан Янев: Не е продуктивно ИТН да говори с ултиматуми

1891
Стефан Янев: Не е продуктивно ИТН да говори с ултиматуми
Снимка: БГНЕС

"И критиките, и обстоятелствата са част от политическото говорене. Това е един процес. Партиите предполагам добре си дават сметка какво е тяхното поведение, какви са техните обещания пред избирателите преди изборите и след това. И си дават сметка, че от това зависи и тяхното бъдещо поведение и възможността да съставят правителство, което именно да има подкрепа. Дали и как това ще стане е малко рано да се говори". Това заяви служебния премиер Стефан Янев в чепеларското село Забърдо минути след като президентът Румен Радев връчи мандат на партия "Има такъв народ".

"До момента, поне от медийното поведение, не е много ясно каква е тяхната нагласа и много се надявам да имат друг тип разговор между партиите. Защото в момента, това което виждаме е, че най-голямата партия, която е с електорална тежест непозволяваща да реализира самостоятелен мандат, задължително трябва да търси други партии, които да я подкрепят. На практика тя говори, поне публично, едва ли не с ултиматуми. Аз не смятам, че е продуктивно към този момент. Те ще го намерят и компромиса, и дипломатичността", каза още Янев, като допълни, че не познава кандидата на ИТН за премиер.

Стефан Янев: Готови сме за избори през есента

„Нека да се запасим с търпение и мъдрост и да чакаме мъдростта на партиите да направят всичко възможно България да има правителст...

Стефан Янев обяви, че не бива да се бърза с прогнозите и сценариите за седмица или месец напред. "Нека да се запасим с търпение и мъдрост. Да чакаме мъдростта на партиите представени в парламента, да свършат тяхната работа. Тяхната работа е именно да направят всичко възможно България да има устойчиво, стабилно, подкрепено от парламента правителство, тъй като държавата се нуждае от такова и в следващите месеци и е добре да го имаме", заяви той.

Янев изтъкна, че различни послания вървят в медийното пространство и се надява партиите, които са заети с основната задача за съставяне на правителство да имат доста ясна представа, че "последователността, яснотата в политическото поведение е много важна". Той заяви, че държавата е готова теоретично и практически за избори по всяко време. "Разбира се изборите струват и пари в тази връзка вчера на извънредно заседание Министерски съвет прие предложение за Закон за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет, в който са предвидени пари и за избори през есента. Тъй като на практика, парите за извънредните избори, които бяха проведени на 11 юли, според разчета на държавния бюджет, грубо казано бяха предвидени за президентските избори, така че тази промяна трябва да се случи. Надяваме, че парламента ще има необходимото време и желание да се занимае с този въпрос и да приеме изменението на бюджета", каза Янев.

Той пристигна в чепеларското село Забърдо, по покана на кмета на селото Валентин Черпоков. В родопското село го посрещнаха с пита и мед, с родопска песен и хоро. "25 години съм кмет на селото, за първи път посрещаме действащ премиер, това е показателно за отношението ви към селата", каза Черпоков. Той благодари за отпуснатите от МС 250 000 лв. за ремонт на пътя до природния феномен" Чудните мостове", който бе тотално разрушен от порои през юни т.г. " Така помагате не само на поминъка тук, но и на туризма, тук идват хиляди туристи", каза Черпоков. "Няма град, няма село, държавата е длъжна да помага на всички", заяви Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com