X
 
 
 

Стефан Воденичаров за връзките с Македония: Културата и икономиката са мостовете, по които да вървим

1649 1
photo of Стефан Воденичаров за връзките с Македония: Културата и икономиката са мостовете, по които да вървим
Успех при прилагането на Договора за добросъседство с Македония ще има тогава, когато говорят не само политиците, а когато говорят хората помежду си и стопанският живот между двете държави започне да се развива. Това заяви бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров пред Actualno.com. И изрично подчерта, че не бива да превръщаме историята и македонския език в основни въпроси на отношенията ни със Скопие: "Не може на човек над 20-годишна възраст да му промените начина на мислене. Ако искаме с тези хора да работим заедно, не трябва да се обръщаме назад. Трябва да си поставяме заедно цели за бъдащето и да вървим напред. Тези въпроси трябва да се дискутират – ще се стигне до някакво общо мнение, но трябва да мине време".

Академикът беше категоричен, че разширението на културното сътрудничество между България и Македония е пътят, по който трябва да се върви, защото само чрез културата може да се промени мисленето.

Белград: Искаме добри отношения със Скопие

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че не е водила разговори със своя македонски колега Зоран Заев, нито с македонския посланик в Бел...

За да бъде приложен на практика договорът, трябва да има политическа воля. Българската и македонската академия на науките вече правят стъпки в посока сближаване от четири години и смятам, че резултатите са доста положителни и окуражаващи, сподели Воденичаров. И посъветва този подход да бъде предприет навсякъде.

Разковничето е да се свържем колкото се може повече икономически и културно, да се види как млади хора от България и Македония по-лесно може да учат в другата страна, каза Воденичаров. На въпрос на Actualno.com дали досега не е имало процес на сближаване на български общини с турско малцинство с македонски с преобладаващо албанско население като част от доктрината на Турция, описана в "Стратегическа дълбочина", акад. Воденичаров отговори, че не му е известно да е имало такъв процес. Знам за примери за сътрудничество като например между Община Струмица и Община Петрич, както и на още 3-4 общини – например българи купиха три мини в Македония през миналата година, уточни той. На верски принцип сътрудничество трудно се прави, но на икономически и културен принцип се прави – културата и икономиката са мостовете, по които трябва да се върви, каза Воденичаров. Македония може да бъде привлечена към някой от бъдещите енергийни проекти на България, те имат нужди в този сектор, добави бившият министър на образованието.

Не можем да се връщаме непрекъснато в миналото. Сега трябва да търсим нови проекти, които са от взаимна изгода, даде съвет Воденичаров. Земеделието в Македония е на много високо ниво и затова трябва да се търси сътрудничество не само с Югозападна България, каза той.

Радев: Договорът с Македония отваря нова страница в двустранните отношения

Държавният глава Румен Радев поздрави днес президента Георгe Иванов и Република Македония по повод националния празник на страната и от...

Не трябва да забравяме, че все още Договорът за добросъседство с Македония не е сключен, защото техният парламент трябва да го одобри, заяви бившият министър на образованието. Воденичаров напомни, че пред Македония сега стои друг много важен въпрос – въвеждането на албанския език като втори официален език в страната. Според него това ще разруши много от постигнатото в Македония и е "малко пресилено" това искане. Когато този въпрос бъде решен, ще дойде време и за Договора за добросъседство, добави академикът.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Когато в Македония се въведе като втори национален език албанския в България ще бъдем поставени под натиск да въведем и турския език като втори национален език.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Николай Лобачевски поставя началото на н...

Неевклидова геометрия е термин, обединяващ хиперболичната и елиптичната геометрия, които се разграничават от евклидовата геометрия. Осн...

missing image
Теменужка Петкова подава оставка

Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка. Това съобщи репортер на Actualno.com директно от парламента. Причината за решен...