Стотици нарушения излязоха наяве след проверките на цените на храните

6015
Стотици нарушения излязоха наяве след проверките на цените на храните
Снимка: iStock

Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на правата на населението. Искам да е ясно. Ние не обявяваме война на търговските вериги. Но като държава сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи. Нямаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните. Това заяви служебният заместник министър-председател по икономическите политики Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представят резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

Той съобщи, че КЗП е направила 471 проверки, при които са установени 452 нарушения. 200 от тях са за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 проверки, като са констатирани 32 нарушения. НАП е с 340 проверки и 71 съставени акта за нарушения.

Алексиев увери, че всички проверки ще продължат, като се очакват и резултати. В ход е и постоянен мониторинг на цените на храните.

"При 200 от констатираните нарушения става въпрос за нелоялни търговски практики", посочи председателят на КЗП Стоил Алипиев.

"Резултатите от анализа са притеснителни", коментира вицепремиерът. Той обясни, че се подготвят и промени в законодателството по този въпрос.

"Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези мерки", каза още той.

"Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар, а цените се завишават изкуствено", заяви председателят на КЗП. Той обясни, че установяването на нелоялни търговски практики е много важно, защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цени.

Гълъб Донев възложи изработването на механизъм за контрол на цените

Честито Национално координационно звено с председател вицепремиерът Христо Алексиев. Днес ще подпиша заповедтта, с която възлагам да се...

Алипиев даде няколко примера за нелоялна търговски практики. "Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката е по-висока от тази, на която е била предложена. Има подвеждаща информация и за теглото на стоката. Продукти, които се продават за българско производство пък се оказва, че са внос то други страни", каза той.

"Защитник съм на бизнеса, но трябва да има и етика, да не се използва ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които се опитват да се възползват от ситуацията", заяви от всоя страна служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Вицепремиерът по икономическите политики подчерта, че институциите следят и съпоставят цените на храните у нас и в други държави, а в момента се изработва и специална платформа, където информацията да бъде публикувана и публично достъпна. Ще има и възможност за подаване на потребителски сигнали.

"Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5% през януари", съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. Пикът е бил през ноември, когато индексът е достигнал 26,1%.

Гечев сигнализира за много големи маржове между цените на дребно и на едро. "Необясними и дори разширяващи се маржове при някои продукти като яйца, масло, кашкавал, все млечни продукти, но не само те. От там съмнения на практика за изключително високи, неоправдани високи цени", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика