Свалили журналист от самолета на Борисов заради кашлица (ВИДЕО и СНИМКИ)

7874
Свалили журналист от самолета на Борисов заради кашлица (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха в Александруполис за Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция.

Любопитна случка се е разиграла минути преди правителственият "Ербъс" да излети от София. Репортерката на "Труд" Павлина Живкова не е допусната на борда, като предпазна мярка срещу коронавируса, защото е кашляла, предаде Дир.

Българският премиер беше заплашен от поставяне под карантина, след като словашкият му колега Петер Пелегрини бе приет в болница след срещата на върха в Брюксел. По време на дискусията с останалите премиери, Пелегрини кашлял лошо и кихнал 2-3 пъти. Оказа се обаче, че той е с пневмония.

В Гърция Борисов първо е на среща с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. По-късно ще се проведе и заседанието на Съвета за сътрудничество. Очаква се след това Борисов и Мицотакис да дадат съвместни изявления пред медиите.

Бойко Борисов и коронавирусът - безплатни съвети

Г-н Премиер, нямам нищо против да се грижите за населението, свиквайки по спешност Съвет по сигурността, без да има нужда от подчертава...

Днешното междуправителствено заседание ще допринесе за засилването на връзките между двете страни и за достигането на още по високо равнище в стратегическите им отношения. Ще бъдат обсъдени въпроси и проекти от взаимен интерес и ще бъдат разгледани съвместните приоритети на двете държави, насочени към постигането на по-висок икономически растеж, свързаност, стабилност и сигурност в региона

България отдава приоритетно значение на развитието на двустранните отношения с Гърция в областта на енергетиката. Един от основните приоритети на България е гарантирането на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, не само в национален, но и в регионален план.

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона на ЮИЕ. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез нея България и регионът ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Проектът е важен и заради възможността за внос на природен газ от съществуващия и планирания нов LNG терминал в Гърция.

Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар за превръщащата се в истерия тема, като добави: "И със сигурност не се предава по т...

България разглежда в синергия проекта IGB и проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни е заявила 20 процента акционерно участие. Очаква се основните доставчици на газ до терминала край Александруполис да бъдат компании износители на втечнен природен с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители. Не на последно място, терминалът ще спомогне за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан", както и за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ в страната.

Друг проект от изключителна важност е изграждането на междусистемен електропровод между подстанция "Марица Изток", България, и подстанция "Неа Санта", Гърция. Връзката е част от реализацията на приоритетния електроенергиен коридор "Север- Юг". С изграждането на междусистемния електропровод ще се постигне подобряване на оперативната съвместимост и сигурната работа на електроенергийната система в южните части на Балканския полуостров.

Активна е и работата по проекта за създаването на интермодалния железопътен коридор "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе", като се очакват резултатите от двустранната работна група по създаване на Съвместна проектна компания за изпълнението на проекта.

През януари тази година беше направена "първа копка" на ГКПП "Рудозем-Ксанти", чието откриване ще благоприятства развитието на пограничния район и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни.

Гърция е на пето място сред търговските партньори на България в износа и на шесто място във вноса. Налице е възходяща тенденция при стокообмена, който за периода януари-октомври 2019 г. се е увеличил с 9.3 процента в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на приблизително 3 млрд. евро. Гърция е сред първите пет водещи инвеститори в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика