Светлан Стоев: Евросъюзът се вслушва в това, което казва България за Северна Македония

3313
Светлан Стоев: Евросъюзът се вслушва в това, което казва България за Северна Македония
Снимка: МВнР

България е готова да започне веднага преговорния процес с Албания, а с Република Северна Македония служебното правителство се съобразява с декларацията на 44-тото Народно събрание и Рамковата позиция на МС от октомври 2019 г. Това са червени линии, одобрени от всички политически сили, и те са отправна точка за нашата последователна политика. Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев. Той открои диалога с Република Северна Македония и партньорите в ЕС като нов момент в политиката, водена от служебното правителство.

"Разликата е в диалога, който се опитваме да водим на една изключително конструктивна основа, и в насока, която да даде необходимите гаранции за неговото продължаване при нов парламент и редовно правителство“, подчерта Светлан Стоев.

МВнР: България осъжда говора на омраза в РС Македония и поредната провокация срещу добросъседските отношения

Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той ...

"По-различно е и активното разясняване на нашата позиция пред европейските ни партньори – нещо, което липсваше до този момент. Сега има чуваемост – ако преди критиките бяха повече, отколкото разбирането, то в момента държавите членки се вслушват в това, което казва България“, добави той.

Светлан Стоев още веднъж подчерта, че България е отворена за диалог с Република Северна Македония, но той трябва да бъде конструктивен, добронамерен и да се основава на доверие, което е изгубено.

"Езикът на омразата трябва да изчезне в нашите двустранни отношения“, каза външният ни министър. По думите му доверието е изгубено и поради това, че редица политици от Република Северна Македония са предпочели да обикалят столиците на държавите - членки на ЕС, вместо да говорят с партньорите си в България. "Този натиск, който се опитаха да наложат на България чрез нашите партньори, не доведе до резултат. Крайно време е да се разбере, че най-прекият път е двустранният диалог“, подчерта външният министър.

Министърът на външните работи приветства днес приоритетите на започналото на 1 юли 2021 г. Словенско председателство на Съвета на ЕС и изрази надежда, че те ще дадат възможност в следващите 6 месеца да бъдат търсени правилните решения за по-добра и просперираща Европа.

"Мотото на Словенското председателство – „Заедно. Устойчиви. Европа“ изцяло се вписва в българските външнополитически приоритети. Тези три основни думи, съединени в едно послание, са много близки до посланието на българското председателство – "Съединението прави силата“, заяви Светлан Стоев по време на представяне на приоритетите на Словенското председателство. Дебатът бе организиран в Представителството на ЕК в София от "ПанЕвропа България“ и фондация "Конрад Аденауер“.

Португалия: Да уважаваме българската позиция за РСМ, да не внасяме проблеми в Евросъюза

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на...

Сред приоритетите на европредседателството на Словения Светлан Стоев открои възстановяването от пандемията и укрепването на устойчивостта на ЕС при кризи. Според външния ни министър Европа може да се поздрави с определени успехи от гледна точка на медицината, например изработването на ваксина в изключително кратки срокове. Кампанията за ваксиниране също е успех, подчерта Стоев, като изрази надежда за активизиране на ваксинирането в България. Важна стъпка към връщане към нормалността според външния ни министър е и въвеждането на цифровия COVID сертификат в ЕС на 1 юли, който ще улесни движението на гражданите.

За излизане от кризата Светлан Стоев открои и Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, който по думите му е безпрецедентен по своя мащаб. Той подчерта, че от началото на мандата служебното правителство преразглежда националния план на България за възстановяване с акцент приоритетите в него да са инвестиция в бъдещето. Очаква се планът да бъде внесен в ЕК до края на юли. "Европа трябва да е по-устойчива, конкурентна и автономна, като автономността не означава изолационизъм, а това, че трябва да разчита сама на себе си“, заяви Стоев. 

В рамките на изказването министър Стоев засегна и други два приоритета на Словенското председателство – миграционната политика и върховенството на правото. Той определи дискусията по новия Пакт за миграцията и убежище като изключително важна и подчерта, че като страна, която е външна граница за ЕС, за България е от ключово значение да се установи справедлив баланс между отговорност и солидарност.

Коментирайки върховенството на закона, Светлан Стоев изтъкна, че България и Румъния все още са подчинени на Механизма за сътрудничество и оценка. "Последният доклад за България даде положителна оценка на изпълнението на препоръките в този механизъм, но той, за съжаление, не е отменен. Настояваме за неговото премахване, тъй като въведеният Механизъм за върховенството на правото дава достатъчно основания за наблюдение на съответните процеси в тази област“, заяви Стоев. Той пожела успех на Словенското председателство, защото по думите му неговият успех ще бъде успех за цяла Европа.

В дискусията участваха още посланикът на Словения у нас Анджей Франгеш, Гергана Паси, президент на "ПанЕвропа България“, Торстен Гайслер, ръководител на офиса на фондация "Конрад Аденауер“ в България, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова и ръководителят на представителството на ЕК в София Цветан Кюланов. Специални гости в дебата бяха стажант-аташетата в МВнР от настоящия 16-и випуск.

Външният министър Стоев поздрави Словения с началото на европейското ѝ председателство

Министърът на външните работи Светлан Стоев поздрави Словения по случай началото на председателството й на Съвета на Европейския съюз о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика