"Свободна Европа": Депутатите всъщност не са съвсем без пари!

7635
"Свободна Европа": Депутатите всъщност не са съвсем без пари!
Снимка: БГНЕС

Наистина ли депутатите са без никакви доходи, след като се отказаха от заплатите си с официално решение, взето на 6 април след цял ден препирни в пленарна и извън пленарна зала? В свой авторски материал за "Свободна Европа" Полина Паунова посочва, че това не е така!

Какво всъщност остава за народните представители? Според материала, става въпрос за т.нар. "безотчетни пари", които се регулират от член 11 на Финансовите правила по бюджета на Народното събрание (НС) – приложение към Правилника на парламента. Това са допълнителни разходи на народните представители, организирани в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители. Те са предназначени за заплати на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите, а всяка парламентарна група определя как да се харчат.

"Политически зоопарк": Популизъм ли е временното оставяне без заплати на депутатите

Важни промени в Закона за извънредното положение, по отношение на депутатските заплати и свързаните с тях други административни възнагр...

В абсолютна стойност това значи 2832 лева месечно – защото депутатската заплата сега е 4248 лева, т.е. 60% правят посочената сума. "Свободна Европа" твърди, че и от БСП, и от ГЕРБ са казали, че за април тези пари са преведени, а източникът от ГЕРБ, който е пожелал да остане анонимен, е признал, че нарочно в решението за заплатите не бил включен въпросният текст от Финансовите правила по бюджета на НС т.е. депутатите не са имали намерение да остават изцяло без заплати.

Припомняме обаче, че депутатите лишиха от заплати и т.нар. висши чиновници – т.е. тези, които са членове на съответните политически кабинети, плюс министри, зам.-министри, ръководители на държавни агенции. Но това изглежда е несъвместимо с Конституцията и правната дирекция на Министерския съвет е казала, че не е законно. За да може да няма нарушение, всеки, лишен от заплата, трябвало да подаде декларация, че е съгласен с решението на парламента. Такъв например е националният здравен инспектор Ангел Кунчев!

Припомняме, че многократно премиерът Бойко Борисов публично напомняше как "работят без пари", като последния такъв случай беше вчера, 3 май, когато се накара на журналистите как смеят "да се гаврят" с Националния оперативен щаб!

Иначе с решението на парламента парите за заплати, от които се лишават държавниците ни, трябва да идат директно по сметка на здравното министерство – за борба с коронавируса. Колко пари са събрани досега и какви още скандали са се заформили покрай цялото решение – научете в материала на "Свободна Европа" ТУК!

Депутатските заплати: ГЕРБ иска замразяване, ВМРО - заплати наполовина, "Воля" - минимална заплата*

Замразяване на заплатите на депутатите, но от 1 април – това е предложението на парламентарната група на ГЕРБ. Съгласно предложе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика