Съдийското самоуправление мина в пленарна зала

1543
Съдийското самоуправление мина в пленарна зала
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене текстовете в Закона за съдебната власт, засягащи съдийското самоуправление. 

Според новите текстове общите събрания на съдиите ще предлагат и ще изслушват кандидати за председатели на съответните съдилища, ще обсъжда докладите им, ще приема правила за натовареността им, ще приема становища и др. Против текстовете в закона се обявиха от парламентарната група на ДПС.

Без кариерни бонуси за членовете на ВСС, решиха депутатите

Народното събрание не прие предложението на Патриотичния фронт и БСП членовете на Висшия съдебен съвет да получават кариерни бонуси. И...

Припомняме, че председателят на ВКС Лозан Панов и на ВАС – Георги Колев изразиха сериозни забележки към текстовете за съдийското самоуправление. Според Колев то трябва да се свързва с номинация за председател на съд. По думите му най-сериозната форма на съдийско самоуправление е делегирането на права на човек, който е избран за председател.

„Няма как да конституираме два административни органа в рамките на една структура. Противоречието вече е заложено“, обобщи тогава Колев. Според него би могло да се получи конфликт между председателите на съдилища и общите събрания на всеки съд.

Лозан Панов от своя страна заяви, че балансът между управление и самоуправление е много деликатен. Според него трябва да се намери точна формула за това какъв точно орган на самоуправление е общото събрание. "Стига се до това да има изземване на функции без да има споделена отговорност", посочи Панов.

Днес в пленарна зала председателят на правната комисия Данаил Кирилов откри дебатите и заяви, че текстовете са максимално прецизирани и след второ четене. По думите му редакциите са довели до един балансиран текст. Той изрази надежда, че новите правомощия ще бъдат използвани от съдиите, за да бъдат избирани най-добрите между тях.

Същевременно Четин Казак от ДПС се обяви "против" идеята. По думите му тя ще доведе до анархия, а текстовете са мини, които не е ясно кога ще избухнат. Той предложи част от разпоредбите да отпаднат.

Депутатите работят извънредно заради съдебния закон

Депутатите заседават извънредно днес, за да гледат промените в Закона за съдебната власт на второ четене. Поправките се единствена точ...

"Това е пробив в организацията на съдебната власт. Залагат се мини, които не е ясно кога и как ще се задействат. Въвежда се един институт, който не е предвиден нито в стратегията, нито в Конституцията. Мини, които може така да разстроят функционирането на съдебната система, бедна ни е фантазията до какво може да се стигне - до пълен хаос", каза още Казак.

Той допълни, че ще се създаде дуализъм в органите на съдебната власт и до блокиране на важни решения, създаване на предпоставки за вътрешни борби между съдиите, разделянето им на групи, бламиране на председателя и на решенията му, и блокиране дейността на органа.  

"Служих две години в българската армия като сапьор и мините не ме плашат, защото е важно да се знае тактиката за тяхното обезвреждане", отговори на критиките Кирилов.

Той изрази увереността си, че магистратите няма да използват тези правомощия за групиране и преследване помежду си, а за да номинират и избират най-добрите измежду тях.

Извънредното заседание на парламента продължава с гласуване на останалите параграфи от втория пакет в закона за съдебната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика