Съюзът на съдиите: ВСС да провери имало ли е натиск върху Пенгезов

15966
Съюзът на съдиите: ВСС да провери имало ли е натиск върху Пенгезов
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) да провери изнесените от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов данни за оказван върху него натиск. За това настояха от Съюза на съдиите в писмо, предоставено на медиите.

От ССБ посочват, че са загрижени поради липсата на своевременна реакция от страна на съвета. От съюза напомнят, че на пресконференция председателят на САС разказва за проведени срещи с него от страна на адвокати, които в качеството си на "посредници" са поискали той да осъществи намеса по отношение на съдебни състави. В един от случаите осъществяването на такава неправомерна намеса е била обвързана и с избирането му за втори мандат като ръководител на съда, посочват от ССБ.

Цацаров поиска Пенгезов и Петров да бъдат отстранени от длъжност

Отстраняване от длъжност на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на председателя на Военно-апелативния съд полко...

Висшият съдебен съвет има законоустановено задължение да осигурява независимостта на съдебната власт, заявяват от ССБ. От това произтичат и правомощията му активно да се противопоставя на всякакви опити за упражняване на въздействие върху органите на съдебната власт по повод на упражняване на техните функции.

Изнасянето от страна на председател на апелативен съд на данни, че са осъществени опити върху него да се упражни въздействие изисква незабавна реакция от ВСС, смятат от съюза. ВСС трябва да провери на верността на твърденията, пише в писмото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика