Създават публичен регистър на асансьорите в страната

15365
Създават публичен регистър на асансьорите в страната
Снимка: БГНЕС

Подобряване на безопасността и контрола на асансьорите е една от основните цели на подготвения нов Закон за технически надзор. Информацията обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция, на която съвместно с Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) бяха представени готвените законодателни промени.

Предвижда се до края на октомври да започне паспортизацията на всички асансьори в страната, като ще бъде създаден публичен електронен регистър на съоръженията. В него ще се включва пълна информация за техническото състояние на всеки асансьор – дали и кога е проверяван, коя е поддържащата фирма, справка дали фирмата има действащ лиценз.

Готвят се мерки срещу ползването на неизправни асансьори

Заради зачестилите инциденти с неизправни асансьори започва национална кампания как да се предотвратят нелепи случаи със съоръженията, ...

Всяко съоръжение ще бъде маркирано с холограмен стикер, на който ще бъде посочен идентификационният му номер. „Липсата на такъв стикер ще е ясна индикация, че асансьорът не е безопасен и че е в сивата икономика“, обясни министър Лукарски. По номера гражданите ще могат да проверят в онлайн регистъра всички данни за асансьора, обясняват от Министерството на икономиката.

Лукарски изрази увереност, че електронният регистър ще допринесе и за съществено изсветляване на фирмите за поддръжка, които към момента укриват реалния брой на обслужваните асансьори. Според данни на ДАМТН около 75% от фирмите в бранша крият обороти и са в сивия сектор, съобщи шефът на дирекцията Стефан Цанков.

Има фирми, които декларират поддръжка на 50 асансьора, а реално обслужват 200. За да изкара оборотите на светло, ДАМТН в момента е предприела съвместни проверки с НАП и НОИ. Проверяват се несъответствия в платежните документи за поддържаните съоръжения, броят и експертизата на персонала. Според Цанков от изсветляването на сектора се очаква допълнителен приход за бюджета от 16 млн. лв.

Планира се цялостно и частично отнемане на лицензите на фирмите, поддържащи асансьорите, при неспазване на Закона за техническа изправност на асансьорите. Това стана ясно още от думите на министъра.

Информационна кампания ще ни запознава с асансьорите

В началото на следващата година започваме кампания, с която ще запознаем хората, какво трябва да има в един асансьор и как трябва да из...

По думите му Стандартът за технически надзор и този за поддръжка на съоръжения с повишена опасност, са важни. Това трябва да доведе до уеднаквяване на правилата и да бъде осигурена проследимост на цялата дейност. Към този момент 95% от фирмите не осигуряват никаква проследимост. При установен случай на инцидент и проверка на съответната фирма, не може да се разбере кой и какво е монтирал, както и какви части са поставени, информира агенция "Фокус".

"Ще затегнем контрола и чрез премахване на възможността фирмите, които обжалват решение за отнемане на лиценз да продължават дейността си. Такава е уредбата към момента и това доведе до множество инциденти", допълни министър Лукарски. В закона са предвидени и парични глоби в размер до 2000 лв. и временно отнемане на лиценза за неизрядни фирми.

ДАМТН е проверила 1000 асансьора за първите два месеца на 2015 г., а през миналата година проверените съоръжения са 4000. Отнети са 13 лиценза на фирми за технически надзор и 88 лиценза на фирми за поддръжка и ремонт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика