Терзиев v/s Хекимян: Позициите им по ключови теми за развитието на София

5697
Терзиев v/s Хекимян: Позициите им по ключови теми за развитието на София
Снимка: Колаж/Actualno.com

Двама от основните претенденти за кметския стол в София - Антон Хекимян и Васил Терзиев, се изправиха един срещу друг в първия си предизборен дебат. Кандидатите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ и "Спаси София" говориха в ефира на Дарик радио.

ОЩЕ: Първо интервю на Хекимян по bTV като кандидат-кмет: Разговори "от кухнята" и малко отговори

ЗАЩО СЕ КАНДИДАТИРАТ?

"Обичам този град. Роден съм тук, живея тук, всичко, което съм постигнал професионално е тук, децата ми са тук и искам да останат. Градът може да бъде по-красив и по-зелен. Вярвам, че може да е по-различно, да има инвеститори, да инвестираме в образование. София може и ще бъде един от най-хубавите градове за живеене и за политики, но за тази цел трябва да има смел човек, който да има визия и да може да мечтае, да преведе тази визия в действащи политики. Така Васил Терзиев отговори на въпроса защо е приел да бъде кандидат за кемт на София.

"Живея живота на 90% от софиянци, вървя по същите тротоари. Познавам проблемите. За да бъде чист и подреден град, трябва да се работи и аз искам да го направя. Затова трябва да има въведени стандарти, за да няма ремонт на ремонта. Трябва да прекратим старите практики, за да подобрим живота на софиянци. Трябва да довършим големите инфраструктурни проекти. Да бъде сложен край на проблемите с липсата на места в детските градини. Обясни от своя страна бившият журналист Антон Хекимян.

Двамата бяха попитани за непрекъснатите ремонти по ул. "Шишман".

"Всичко там е безобразно. За да спре разкопаването, трябва да има стандарти", отговори Хекимян.

Терзиев попита Хекимян кой е в управление и кой е докарал до това положение да се ремонтира непрекъснато. "За да се промени, трябва да се променят много работи. Стандарти има, но те не се спазват - контрол, глоби", каза той.

Хекимян му отговори, че определено за "Шишман" и за другите ремонти не е отговорен той. "Трябва да променим това. Аз съм независим. И като журналист съм задавал същите въпроси и съм търсил отговори", каза той.

ОЩЕ: Преди местните избори: Терзиев води пред Хекимян

ОБЩЕСТВЕН РЕД

По думите на Терзиев комуникацията с гражданите е един от най-големите проблеми. Хората не усещали, че гласът им се чува и това е нещо, което се закани да прекъсне.

"Много е лесно да има приложение, в което хората да изпращат сигнали и снимки, по подобие на ТВ форматите. Гласът на хората може да бъде чут и аз съм човекът, който може да ги чуе", отговори Хекимян.

"Трябва да спрем убийствата на пътя и искам всички камери, които отговарят за трафика, да могат да се включат в системата за наказания и да няма джигити на пътя. Има гражданска енергия, която може да върви в тази посока. И заедно - хората и общината, да се обединим и да спрем джигитите на пътя", допълни кандидатът на ГЕРБ.

"Защо общината купува камери, които не вършат работа и не отчитат скорост?", попита го Терзиев.

А Хекимян му отговори: "Тези камери са трафик камери и за да се променят, са необходими законови проблеми. Камерите не отговарят технически, но няма да е скъпо да бъдат пригодени така, че да засичат джигитите на пътя и да се събират глобите, отговори Хекимян.

ОЩЕ: Детски градини, училища и нула жертви на пътя: Антон Хекимян разкри приоритетите си за София

Попитани как ще се противодейства на вандалските прояви, Терзиев обясни, че това може да стане чрез видеонаблюдение на всякакви обществени обекти, активна работа на общинска полиция и активна дейност на самите граждани, които да пускат сигнали за системно нарушение.

"Камери със сигурност", каза Хекимян. Но попита Терзиев колко струва един общински полицай.

"4000 лв.", отговори кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София".

"За да се случи всичко това, са нужни още средства", каза Хекимян.

ПАРКИРАНЕ И ВЕЛОАЛЕИ

"Карам колело всеки път, когато имам възможност, и знам колко е трудно това в София. Велоалеите трябва да се свържат, трябва да се поддържат. Но трябва да се промени и мисленето. За да пожелаем да свалим някого от колата, трябва да създадем условия. Много километри велоалеи могат да бъдат изградени в София, но обещанието да изградим още няма да има смисъл, ако те не са свързани", обясни Хекимян.

ОЩЕ: Васил Терзиев: Всичките опоненти в битката за София са достойни

Терзиев го засече с въпрос дали знае колко километра велоалеи има в столицата и не получи отговор. "65 км има в момента, или 116, зависи как ги броиш. Нашата визия е да има над 100 км, но те да вършат работа, а не да свършват в нищото. За да бъдат те алтернативен транспорт, трябва да има мисъл и да бъдат изградени лъчовете от кварталите към центъра", обясни Терзиев.

И двамата се съгласиха, че един мандат е напълно достатъчен, за да се превърнат велоалеите в транспортна инфраструктура.

Относно тротинетките Хекимян каза, че трябва да се създадат стандарти и правила. "Това зависи от общината като контрол, но и като отговорност на хората", каза той.

Терзиев също се обяви "За" тротинетките.

ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА

"2000 са липсващите места за детските градини. всички останали са яслени групи. 37 градини могат да бъдат построени", каза Хекимян. 

Терзиев го контрира като каза, че липсват 10 000 места. "Ще бъдат намалени до 6 000, но остават хиляди, за което пак трябва да се построят около 20 нови детски градини. Трябва да се промени начина на разпределение - в момента е къде живееш, а не къде работиш. Но, за да се намали трафика, трябва да се помисли детски градини да има около работата на родителите", каза Терзиев. Той напомни, че във фирмата са имали детска градина, затова бизнесът трябвало да се включи.

ОЩЕ: „В София камък да вдигнеш, излиза проблем“: Основните приоритети на Васил Терзиев

РЕМОНТ НА РЕМОНТА

"Когато става въпрос за обществени поръчки, трудно можем да вкараме майстори от чужбина, но можем да накараме фирмите да обучават своите работници. Защото това, което се случва с жълтите павета е недопустимо. Трябва да има стандарти", смята Хекимян.

Терзиев побърза да му отговори и критично го попита защо са допуснали толкова некачествени ремонти. "Всичко е сбъркано изначално", смята той. 

Попитани кои стари сгради биха ремонтирали веднага, Хекимян отговори, че това е "Къщата с ягодите".

Терзиев пък иска да превърне в музей сградата на МВР на "Лъвов мост".

ЧИСТ ВЪЗДУХ

"Заложили сме на смяна на източниците за отопление на 3000 домакинства, както и датчици за следене чистотата на въздуха", каза Терзиев. Той смята, че има голям проблем със сметоизвозването - не се извозва боклука, кофите преливат, а фирмите не се глобяват.

"Ако продължим с Оперативната програма - не 3, а 10 000 печки на твърдо гориво ще бъдат подменени. Доскоро са били 55 0000, вече са паднали на 30 000. Програмата трябва да продължи, каза Хекимян.

Относно сметопочистването бившият журналист каза, че трябва да има силна общинска фирма за чистота, трябва да се инвестира и в техника. "Ако частна фирма не се справя - махаме фирмата и влиза общинска", категоричен бе той.

Според Терзиев трябва да се преразгледат договорите и 2025 г., когато изтичат, да се направи много по-различна тръжна процедура, да се види как да се поканят международни оператори, за да има по-голяма конкуренция. "В момента са три фирми, а плащаме повече от Пловдив", каза той.

Хекимян отговори, че няма нужда да се чака - договорите може да се  прекратят.

СПОРТ

"Голяма част от инвестициите са насочени именно към спорта - има изградени стрийт фитнеси, зони, отредени за спорт в междублоковите пространства и това трябва да продължи", категоричен беше Хекимян.

Според Терзиев училищните дворове трябва да бъдат отворени, трябва да се изградят спортни съоръжения за всички възрасти във всеки квартал. По думите му с това трябва да се ангажира и бизнесът, за да бъдат изградени повече спортни площадки, каза Терзиев.

Относно необходимостта от нов национален стадион терзиев заяви, че такъв трябва да има, да се работи с държавата и да е на друго място, леснодостъпно с метро.

"Това не може да е работа само на общината. Трябва да се построят още две спирки на метрото в "Люлин", които да свържат с Околовръстния път, и там да бъде изграден националния стадион", е визията на Хекимян.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

"Трябва да се работи за това, за да може целият поток от хора да бъде в доболничната помощ, да се подобри материалната база на поликлиниките, да се премисли икономическият модел, който да стимулира повече лекари", обясни Терзиев.

Хекимян обяви, че трябва да има детска поликлиника в София. "Трябва да има хосписи за старите хора. Има сгради, които могат да бъдат трансформирани в такива", смята той.

ТУРИЗЪМ

Според Терзиев не трябва да има презастрояване на парковете. "Защо 15 г. общината не влезе в ролята си да задвижи отчуждителните процедури?", попита той.

"Знаете ли колко струва това?", зададе му въпрос Хекимян.

А Терзиев му отговори: "10 милиарда.

"Нито една община не може да се справи. Необходима е помощта на държавата - няма как нещо, което започнало от държавата с връщането на тези терени, а след това общината да ги откупува", аргументира се Хекимян.

Двамата спориха и за лифтовете към Витоша. "Трябва да се спази разпореждането на главния архитект", каза Хекимян.

"Проблемът е в приватизационния договор. Трябва да се седне на масата и да се предоговорят всички проблеми", каза Терзиев. И обясни, че единият вариант е да има публично-частно партньорство, другият - да бъдат премахнати неработещите съоръжения и да се изградят нови.

ДИГИТАЛИЗАЦИЯ

"Голям проблем на общината е, че не работи с дигитализация", смята Терзиев. Той обеща целият град и инфраструктурата му да бъде в един модел, да има дигитален двойник, за да може да се направи анализ на трафика. Другата голяма инвестиция да е система, през която гражданите да виждат какво се работи.

"Умният град за мен е фотоволтаици на училищата, модернизация на мощностите", обясни Хекимян.

КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ

"За да се развият, трябва да се изгражда инфраструктура, което вече се прави. Но много от булевардите трябва да бъдат довършени", каза Хекимян. Той даде пример с 4-етажния паркинг в "Надежда". "Това е начинът, по който може да се реши проблемът с паркирането в кварталите", смята той.

"Много обещани паркинги, само един реализиран. Има разлика между добри обещания и реализация. Никаква свързаност с някои от районите", критикува Терзиев. Той обеща свързаност и нова градска среда.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

"Бюджетът ще го управлявам заедно със СОС и екипа ми. Всичко трябва да се случва прозрачно", обясни Хекимян.

Терзиев обясни, че има богат опит в управлението на големи бюджети и взимането на тежки решения. "Направили сме сериозен екип, защото изразходването на обществени средства е по-сериозно и отговорно от частния бизнес", каза той. И обяви, че основната му цел е да отстоява обществения интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика