Трети ден партиите преговарят: Докъде стигнаха по ключови теми

2141
Трети ден партиите преговарят: Докъде стигнаха по ключови теми
Снимка: БГНЕС

Днес е третият ден от политическите консултации на "Има такъв народ" с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. В първият кръг от срещите във фокуса на разговорите бяха правосъдната реформа и социалната политика.

От "Демократична България" поставиха въпроса за прекратяването на мандата на ВСС. Те смятат, че трябва да се използва конституционна процедура. Обърнаха са внимание на вече внесения от тях Закон за съдебната власт и настояха за конституционни промени.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" бяха скептични за конституционни реформи. Искат веднага отстраняване на главния прокурор. В областта на социалната политика настояха за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, а не от следващата година, както и за увеличаването на средствата за хора с увреждания, и увеличаване на помощта за раждане на дете.

От БСП заявиха, че настояват за подкрепата на кабинета на "Има такъв народ" да бъдат преизчислени пенсиите с дата 1 октомври.

Във вторник (27 юли) представителите на партиите обсъждаха политиките в здравеопазването, образованието, иновациите, финансите, икономиката и енергетиката.

ИТН и ДБ са намерили допирни точки по много въпроси, като това през следващата година да бъде въведен необлагаем минимум; да не се приватизира Българската банка за развитие; както и да не се дават магистралите на концесия.

Кирил Петков обяви при какви условия би приел да остане в редовно правителство

Никой не ми е предлагал подобни постове. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред журналисти, в отговор на въпрос...

По енергийната темата преговорите между представителите на двете партии ще продължат. По думите на Владислав Панев от ДБ трябва да се вземат спешни решения, особено по отношение на "Марица-Изток", защото цената на въглеродните емисии е висока - над 60 евро на тон. Това поставя в изключително неблагоприятно положение целия регион на Стара Загора. "Там трябва да се действа от днес за вчера", коментира Панев.

За бъдещето на "Марица-Изток" все пак има съвпадения. Панев е убеден, че двете формации ще постигнат съгласие. Той уточни, че то ще бъде за запазване на максимален брой работни места и за защита на хората, които работят в комплекса.

Над 90 на сто са съвпаденията във вижданията за развитие на енергетиката между "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", стана ясно след срещата им. Съвпадения в позициите имало за АЕЦ "Белене" и седми реактор на "АЕЦ-Козлодуй", смарт домове, умните мрежи.

"Ядрената енергетика и нейното развитие, диверсификацията най-вече, газовите коридори, диверсификацията на източниците, разбира се енергийната ефективност, начинът по който се провежда, цифровизацията в работата на ЕСО, много са. "Белене" - не, седми реактор на Козлодуй - да", заяви Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По-късно на брифинг "Изправи се БГ! Ние идваме!" обяви, че ще предложи възможност да бъдат преразгледани цените на тока и парното чрез законови промени, които да обезсилят наредбата на КЕВР.

„Има такъв народ“: Парламентът не е фабрика за закони

Идеята на „Има такъв народ“ парламентът да не заседава всяка седмица все още не е отправена като официално предложение за п...

По повечето от основните въпроси в здравеопазването е постигнато съгласие между БСП и ИНТ, коментира проф. д-р Георги Михайлов от левицата. Той уточни, че за финансирането и управлението на лечебните заведения също е постигнато съгласие. По думите му ще бъдат направени сериозни промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия.

По време на разговорите е бил поставен много сериозен акцент върху това, че изискванията към различните лечебни заведения в страната са различни и условията, в които те работят, са различни.

Внимание е било обърнато и на проблемите с кадрите, както и на лекарствената политика. Тепърва предстои тяхното изясняване. Като положителна се приема идеята на БСП за намаляването на ДДС за лекарствата, но ИТН ще преценява до каква степен да подкрепи предложението на левицата.

Все още имена на бъдещите министри не се обсъждат, но от "Има такъв народ" обявиха, че може да са готови с кабинет до края на седмицата. 

Днес разговорите продължават. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика