TV 5 Monde: Бокова е фаворит в надпреварата за ООН

2004
TV 5 Monde: Бокова е фаворит в надпреварата за ООН
Снимка: Getty Images

Популярното френско седмично дискусионно предаване Kiosque на TV 5 Monde споменава Ирина Бокова за фаворит в надпреварата за ООН.

В последния си брой по темата "Какъв трябва да е профилът на следващия Генерален секретар на ООН?” дискутираха журналистът от MondAfrique Сейдик Аба, главният редактор на френското списание Courrier International Ерик Шол и журналистът от вестник La Croix Жан-Кристоф Плокен. В отговор на думите на водещата, че обикновено за генерален секретар на ООН се избират безлични кандидати, Ерик Шол посочи, че сега има силни кандидати, като Ирина Бокова и Хелън Кларк, много опитни, и някои владеещи френски.

Ирина Бокова се оплаква, че я набеждават в корупция

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е кандидат за генерален секретар на ООН, заяви, че последните обвинения в корупция в...

Водещата отбеляза, че името на Ирина Бокова се споменава често като фаворит, особено в Африка. Сейдик Аба потвърждава, че това, което Бокова е направила като генерален директор на ЮНЕСКО ѝ е спечелило голяма популярност в Африка. С водещата си роля в Мали, където джихадисти унищожиха хилядолетни архиви /възстановени с помощта на ЮНЕСКО-бел.ред./, както и по други въпроси, тя си създаде много силни лични контакти на Африканския континент, които ще й бъдат полезни в състезанието за поста.

Припомняме, че на 22 април Бокова коментира обвиненията към нея в крупция. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е кандидат за генерален секретар на ООН, заяви, че последните обвинения в корупция в ЮНЕСКО целят да торпилират кандидатурата ѝ.

В интервю за АФП Бокова казва, че тези обвинения са "напълно фалшиви” и са "манипулация", предаде БГНЕС. Според информациите, Бокова била назначила на важен пост в ЮНЕСКО бразилец с недостатъчна квалификация за тази функция, за да спечели подкрепата на Бразилия за кандидатурата си.

Бокова обяви, че през седемте години, прекарани начело на ЮНЕСКО, са били извършени 42 разследвания за потенциален конфликт на интереси. Уволнени са били 17 души.

Радан Кънев заподозря, че готвят Бокова за президент

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заподозря, че българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова се готви за президентския пост ...

"Предполагам, че моята кандидатура и други кандидати предизвикват голям интерес и че, може би, някой не е доволен от това", каза тя. "Не мога да се харесвам на всички, това не е нормално в условията на демокрация".

63-годишната българка отхвърли идеята, че ще бъде кандидатът на Москва в състезанието за мястото на Бан Ки Мун, който напуска поста в края на годината. "Не бих казала, че съм по-близо до Русия, отколкото до други страни", каза тя. "Разбира се, учила съм в Москва, но така се случваше с толкова много хора от Източна Европа, които учеха по това време в Съветския съюз", обяснява още Бокова. Ирина Бокова е възпитаничка на престижния МГИМО (Московски държавен институт по международни отношения).

Жената, начело на ЮНЕСКО, припомни, че германският канцлер Ангела Меркел също бе заподозряна на времето в симпатии към Русия, защото е живяла в Източна Германия. "Това не ѝ пречи да бъде голям лидер", добави тя.

До момента има девет обявени кандидати за поста генерален секретар на ООН, седем от които са от Източна Европа, единственият регион, който не е бил представян на този пост от създаването на Организацията на обединените нации. Четири от тях са жени. Досега само мъже – осем души – са били начело на ООН за изминалите 70 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика