Унищожителни въпроси за държавата ни от ЕП към Борисов и Гешев

74720
Унищожителни въпроси за държавата ни от ЕП към Борисов и Гешев
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но не само – това са открояващите се представители на българската държава, към които Групата за демокрация в Европейския парламент (Комисията LIBE) отправя цели 29 въпроса, свързани с корупцията и върховенството на правото в България.

Въпросите са факт, след като в края на август на заседанието на LIBE, посветено на България, от българска страна отговаряше външният ни министър Екатерина Захариева, макар Борисов и Гешев да бяха поканени. Сега Групата за демокрация в Европейския парламент пак кани Бойко Борисов и Иван Гешев - на заседание на 17 декември!

Борисов: Приемаме, че върховенството на закона е толкова важно, че да бъде обвързано с европейските фондове (ВИДЕО)

"Многогодишната финансова рамка и действията на ЕС в отговор на пандемията са двете ключови теми, по които България ще заяви позицията ...

От въпросите към Борисов, които са общо 5, но са с подвъпроси, прави впечатление, че цели три са посветени на вече провалената инициатива да се прави нова конституция. Съответно, предвид фиаското, те представят инициативата още по-нелепо – като например какви обществени обсъждания са направени, има ли оценка на въздействие т.е. до какво ще доведат предложените промени, какви проблеми се цели да бъдат решени с предложението съдебната власт да има законодателна сила – такива намерения имаше за прокуратурата?

Най-важният въпрос обаче е какви конкретни стъпки предприе България след антикорупционните реформи, наложени през октомври, 2019 година? И как правителството ще реагира на препоръките на Венецианската комисия специално за главния прокурор?

Към главния прокурор Иван Гешев има и заместничката му Красимира Филипова също има 5 въпроса, но също с доста уточняващи въпроси. Например – какви са конкретните, специфични мерки, които прокуратурата взема в борбата с корупцията? Разследвани ли са политици и от кои партии са те, с уточнението, че се търсят партиите, в които са или са били „най-вече”? Разследват ли се политици от управлението и от опозицията?

Много конкретният въпрос е дали прокуратурата работи по информацията за евентуално пране на пари от страна на премиера Бойко Борисов в Испания и докъде е стигнала работата, предвид факта, че в медиите в Испания историята за т.нар. Къща в Барселона и манекенката в нея излезе наяве още през 2019 година?

В отговор на ЕК: Правителството с план за фигурата на главния прокурор

Мерки във връзка приключване на законодателната реформа по отношение фигурата на главния прокурор, неговата отчетност и наказателна о...

Друг щекотлив въпрос касае един от записите с гласа, приличащ на този на Борисов. Въпросът е дали има разследване той ли е това и съответно наистина ли заплашва Елена Йончева?

А най-уронващия престижа на Гешев и държавното ни обвинение въпрос е дали имат желание да коригират фалшивата информация, че изслушването в LIBE в края на август било по инициативата на главния прокурор. Всъщност, в официалното съобщение на прокуратурата за събитието този параграф липсва – какво гласеше той, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

ВСИЧКИ ВЪПРОСИ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика