Управляващи и опозиция в сблъсък на тема "мигранти" в парламента

3433
Управляващи и опозиция в сблъсък на тема "мигранти" в парламента
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Вътрешният министър Калин Стоянов изрази твърда позиция, че българските институции успешно се справят с мигрантския натиск на границата. Той се яви на изслушване в парламента по повод скорошни инциденти с бежанци в столицата и последвалите протести.

Стоянов заяви, "Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. Това мога да го споделя с цифри".

Министърът представи данни за предотвратените опити за незаконно преминаване на българо-турската граница и за задържанията в страната, подчертавайки стабилен спад и афиширайки способността на МВР да управлява натиска. Още: Мигрантите в България: Официална оценка колко можем да приемем

Освен това, Стоянов отбеляза: "От началото на годината до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. За същия период миналата година те са 15 600. Разликата е три пъти. Задържанията във вътрешността на страната от началото на годината до момента са 260, а за същия период на миналата година те са 1260", пояснява Стоянов.

Опозицията

Министърът критикува опозицията за опитите ѝ да внуши в обществото, че връщат убийци и изнасилвачи в страната, като реферира към случай с българи върнати от Германия съгласно Дъблинското споразумение.

В отговор, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че думите на министъра не трябва да се вярва. Тя изтъкна: "Господин министърът каза, че от началото на година досега са задържани 260 човека, нали така. Това, което държа е официална справка от МВР до нас, депутатите. Първото изречение гласи, че само за януари са задържани общо 396 граждани на трети страни". 

Стоянов уточни, че Нинова не прави разлика между различните видове задържания и връщания, включително по Дъблинско споразумение. Нинова в отговор заяви, че съществува проблем, който министърът на вътрешните работи прикрива и не желае да признае.

Проблеми с охраната

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева призна, че има затруднения в охраната на центровете за настаняване, за които отговаря нейната агенция. Затова посочи, че приветства възможността те да се охраняват от служители на МВР." Частните фирми, които досега извършват охраната, използват служители в третата възраст, докато униформените полицаи са по-подготовени и респектиращи за тази работа", изтъкна тя. Още: Фирма отговори на държавата за охраната на бежанските центрове

Големи са затрудненията на ДАБ и заради недостиг на служители. Тошева посочи, че в един момент центърът в Харманли е разполагал с едва 36 човека, които е трябвало да отговарят за 1600 настанени. Недостатъчно е и финансирането на агенцията – за тази година са поискали 22.5 млн. лв., но им е определен бюджет от 11.7 млн. лв., от които над 7 милиона са за заплати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика