Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволненият доцент от УНСС ще бъде върнат на работа, смятат в АБВ

28 април 2021, 14:24 часа • 5904 прочитания

От АБВ смятат, че уволненият от УНСС доц. Осиковски ще бъде върнат на работа. „Имаме сведения, че вече подплашен не от мнението на висшата администрация, а от общественото мнение в университета, ректорът е променил или ще промени своето отношение към този доцент“, заяви пред журналисти проф. Любомир Халачев, бивш ректор на НАТФИЗ.

Той определи уволнението на доц. Осиковски като "изключително силно нападение срещу академичната автономия" и предупреди, че "така след време ще се радваме на 112-то място, на което сме сега по свобода на словото.

"Няма какво да говорим за План за възстановяване ако нямаме свободата да критикуваме и обсъждаме какво правят политиците", категоричен е проф. Халачев.

Проблемът със свободата на словото в България е изключително тежък, коментира той, по повод уволнения преподавател от УНСС доц. Мартин Осиковски заради негови твърдения за политическа агитация в учебното заведение. 

Случаят нашумя, след като На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов, отиде в УНСС, срещна се с ректора и публикува снимки в профила си във Фейсбук.

„Висшите учебни заведения в България са единствените места, в които има такъв тип автономия. Те са независими. Би трябвало да използват тази независимост, за да могат да образоват своите студенти на политическа независимост, коректност, търпимост, желание на общуване по друг начин в условията на една демократична държава“, посочи проф. Халачев.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес