В среднощно заседание: Парламентът създаде временна комисия за проекта "Турски поток"

3348
В среднощно заседание: Парламентът създаде временна комисия за проекта "Турски поток"
Снимка: Народно събрание

Парламентът реши да създаде временна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на страната. Вносители на предложението бяха ПП-ДБ, а подкрепа затова получиха от всички депутати.

За шеф на комисията имаше две предложения - Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от "Възраждане". И двамата обаче не успяха да съберат необходимата подкрепа, затова при всяко свикано заседание председателят на НС ще определя кой да води комисията, предаде 24 часа.

Още: Депутатите решават дали да се създаде комисия за “Турски поток”

В мотивите за създаването на комисията се посочва, че проектът за изграждане на нов тръбопровод струва 3 милиарда лева и с него Русия заобикаля Украйна при транзита на руски газ за Европа и това е позволило на Москва да започне война срещу Киев.

Предисторията 

По-рано през деня съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че групата му ще подкрепи комисията, като увери, че разговарял с Кирил Петков към нея да включи и казусът с дерогацията на "Лукойл" "Имам уверението от вчера от г-н Петков, че те ще подкрепят и за "Лукойл". Ще бъде една комисия за разследване", конкретизира той.

Още: Решено: Депутатите ще разследват митниците и ролята на Асен Василев в тях

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също засвидетелства подкрепата си за създаването на комисията. Той дори предложи, ако колегите му от ПП-ДБ виждат нещо лошо в този проект да го спрат или продадат в полза на Гърция и предложи - още днес може да внесат решение, ще подкрепим. Но бе и категоричен, всичко това било национално предателство, но щом ще работим за интересите на други държави, поне да е ясно, че работим за интересите на други държави, каза още той.

Още: ПП-ДБ искат отделни комисии за "Турски поток" и "Лукойл" (ВИДЕО)

Борисов беше и човекът, който предложи към комисията за "Турски поток" да се включи и "Лукойл". По този начин всички българи щели да видят, че от едното печелят милиарди, а от другото левчетата от техните джобове за бензин. По думите му милиарди са изтекли към Швейцария.

Дебатите

По-късно обаче от ПП-ДБ и ГЕРБ се разбраха да има отделна комисия, която да се занимава с рафинерията. "Аз такова лицемерно, долнопробно и трагикомично становище на вносител не съм слушал от много време. Скъпи Венко къде беше 9 месеца бе, моето момченце сладко. Вие 9 месеца не осъзнавахте ли с кого работите, с кого управлявате? 9 месеца се правехте, че няма такава пътна карта, сега се сещате. Защо бе скъпи Венко?", обърна се Станислав Балабанов от ИТН към Венко Сабрутев от ПП-ДБ, който изчете проекта на решение от трибуната от името на вносител.

Още: Депутатите решават за временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток

"Ние ще я подкрепим. Има много съмнения за тази газова интервенция. Но къде бяхте през тези 9 месеца, защо не я направихте, когато управлявахте с тях. Излезте и отговорете бе мили мои колеги употребени", поиска отговор и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. "Пропиляхте цял ден парламентарно време. Правите панаири и циркове, вместо да гласуваме точката и да дадем отговори на гражданите", каза от трибуната и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Междувременно председателстващият заседанието Росен Желязков призова депутатите да се спазва добрия тон в залата и да се използват учтивите форми на изказ като говорене на вие, по фамилия и без обиди. Обърна внимание, че вероятно умората ги е завладяла, все пак заседанието върви вече почти девети час, но това не било причина за неучтиво поведение. "Г-н Сабрутев два или три пъти казахте, че нямате търпение да ни видите лицата, когато тази комисия се създаде. Аз ще кажа, че нямам търпение да ви видя лицата, когато изборите минат и се съберем отново в тази зала. Нямам търпение защото вие след тях ще бъдете 45 човека в тази зала, тоест 20 от вас няма да бъдат тук. Защото вие живеете в свой собствен свят, в някакво митологично време, в което виждате света по различен начин и просто сте неадекватни", включи се в дебата и Петър Николов от ГЕРБ.

Още: Борисов с призив към ПП-ДБ: Да спрем "Балкански поток", не да си чешем езика (ВИДЕО)

По думите му никой от ГЕРБ не смята, че има проблем относно "Турски поток". "В българската политика през последните 30 години няма друг такъв инвестиционен проект, който да е толкова успешен, който толкова бързо да се е изплатил, няма друг такъв проект, който да е запазил българският контрол изцяло и още. "Никой не се страхува, тревожи и вълнува от този проблем. Това е проблем във вашите глави. Проваляте всичко до което се докоснете", обърна се Николов към партньорите им в управлението ПП-ДБ.

"Разликата между дерогацията и "Булгартрансгаз" е, че единият проект генерира приходи, а с другия пълним гушата на омразния режим на Путин", посочи и Александър Ненков от ГЕРБ визирайки дерогацията към България. Изрази и надежда тази комисия да стигне до реални обективни заключения. "Ако създадем комисия с предмет едновременно "Лукойл" и "Турски поток", няма как да свършим работа. Като има двоен предмет няма как де се стигне до разкриване на обстоятелствата, да се направят адекватните проверки и да се вземат точните решения и колегите от герб много добре го знаят", обясни и Мартин Димитров от ПП-ДБ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика