Ваньо Танов ще бъде разпитван за Мишо Бирата последен

12741
Ваньо Танов ще бъде разпитван за Мишо Бирата последен
Снимка: БГНЕС

Предлагам на следващото ни заседание да поканим бившия директор на ИА "Митници" Ваньо Танов, тъй като сме се разбрали, че той ще говори последен. Това заяви председателят на временната анкетна комисия "Мишо Бирата" Йордан Цонев, предаде БГНЕС.

Цонев предложи комисията да се ориентира към приключване и да завърши задачата си в срок. По време на днешното заседание депутатът от ДПС съобщи, че в комисията са постъпили материали от ДАНС и прокуратурата. Цонев изчете писмо от ВКС, в което от съда обясняват, че няма веществени доказателства от прилагано СРС, идентично на изтеклите в публичното пространство разговори между бившите вече премиер Бойко Борисов и директор на ИА "Митници" Ваньо Танов. В писмото пише още, че СГП е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по служба.

Цонев обясни, че е изискана информацията за извършените проверки от ИА "Митници" в пивоварната Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, която народните представители от ГЕРБ са призовали да бъде предоставена в анкетната комисия.

Председателят на комисията каза още, че е имало фирми, които са произвеждали бира на ишлеме за пивоварната. "Тогава се прилагал режим на отложено плащане и това е доста често използвана схема за неплащането на акцизи. Не е незаконно, но трябва да бъде проверено", подчерта Цонев.

По време на заседанието комисията разпита експерта от ИА "Митници" Иван Манев. Той обясни, че проверката по случая е била възложена и селектирана въз основа на оперативен план, а в последствие е извършена от мобилните митнически групи, без да бъде уведомявана митническата дирекция в Лом.

"При проверката е установено, че пивоварната прилича на "разграден двор". Не знам как е получила лиценз при условие, че липсваха измервателни уреди и дневници за складова наличност. В обекта нямаше и никаква документация. Доколкото тя се е намирала в гр. Варна, защото пивоварната е била свързана с друго предприятие", обясни Манев в хода на разпита.

Експертът уточни, че при проверката са установени множество нарушения за акцизи и данъчни складове. Намерен е и рецептурник, който оказва как да се произведе етилов алкохол.

Манев каза, че е намерил тетрадка, в която са записани по дати количеството произведено спирт, която е предал по процедура в надзорното митническо управление в Лом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика