Василев: Имаме дълбоки различия с ГЕРБ. Добрев: "Промяната" ядоха и пиха 2 години, сега дойде сметката

7995
Василев: Имаме дълбоки различия с ГЕРБ. Добрев: "Промяната" ядоха и пиха 2 години, сега дойде сметката
Снимка: Колаж/Actualno.com

Нов задочен спор между бившия финансов министър Асен Василев и депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

"Имаме дълбоко различие с ГЕРБ как да се управлява държавата. Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии. Ще посочим ключовите политики, с които смятаме, че България може да стане нормална европейска държава. Ще предложим кабинет с ясна програма. За състав ще посочим хора, които са и политици, и експерти, които могат да свършат реално работата", каза съпредседателят на "Ппродължаваме Промяната" Асен Василев във връзка с преговорите за съставяне на правителство. Той увери пред БНР, че ПП - ДБ остават твърдо на позицията си да не подкрепят правителство на ГЕРБ - СДС.

На този фон минути по-рано отново в ефира на общественото радио бившият енергиен министър и едно от остриетата на ГЕРБ Делян Добрев се обяви срещу кабинет с "Продължаваме промяната". Той уточни, че това е личната му позиция:

"Не мисля, че най-добрата комбинация е между първите, особено ако втората сила - "Промяната", иска отново да управлява бюджета на държавата. Всъщност те ни докараха до тази ситуация. Ако ще се прави коалиция между първите двама, за да управлява "Промяната" отново по безобразния начин, по който го прави през последните 2 години, по-добре, моето лично мнение, е да няма такава коалиция. По-добре отново да отидем на избори, отколкото да позволим на тези "шарлатани" отново да правят експерименти с бюджета. Защото тези експерименти накрая ги плащаме всички", каза остро Добрев.

Той уточни, че официалната позиция на партията е да направи всичко възможно, за да се случи коалиция между първите две сили в парламента, защото това би било стабилно мнозинство, което би могло да извади държавата от кризата.

ОЩЕ: Бойко Борисов готов да управлява с ДПС и БСП?

"Ако те не приемат създаването на такова стабилно мнозинство с първия мандат, не виждам как биха могли да очакват някаква подкрепа от нас за втория мандат", добави Добрев. Според него не е възможен и вариант, в който ПП-ДБ предложат формат на правителство, в който да няма политически фигури, и ГЕРБ да го подкрепи.

Бюджет 2023

По темата с предложения от служебния кабинет проектобюджет Василев и Добрев също сблъскаха различни визии.

"Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е прекалено оптимистичен, защото той залага прогноза за икономически растеж от 1,8%. Имаме прогноза на БНБ от 0,4% и прогноза на МВФ от 1,4%. Според нас икономическият растеж на България ще бъде между 0,4 и 1,4%, някъде посредата", заяви Добрев. По думите му това е основополагащо, защото именно на база на икономическия растеж се смята БВП и приходите в бюджета. Според ГЕРБ очакваният дефицит ще бъде много повече от 6,4%, защото приходната част няма да е тази, която МФ предполага.

"Ако не се предприемат никакви действия, наистина има опасност за финансите на държавата и за гръцки сценарий. Ако се предприемат действия, може и да се спаси положението. Лошото е, че тези, които доведоха държавата до тази ситуация, сега сякаш се скриха и избягват да коментират", допълни той.

Според Добрев не трябва да се вдигат данъците. "И самият Асен Василев е против да ги вдигаме", добави той.

Много трудно ще се справим с тази ситуация, решенията никак не са лесни, обобщи Делян Добрев:

""Промяната" в последните 2 години "поръчваха, ядоха и пиха" и сега изведнъж дойде сметката от Министерството на финансите. Сега те първо се опитват да намерят грешка в тази сметка, което няма да се случи. В последствие като видят, че сметката е правилна, ще започнат да се скатават".

Според него дори да има коалиционно правителство, ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет:

"Тази сметка, която я получихме от Министерството на финансите, ще ни се стори като детска игра в сравнение с това, което ще се случва оттук нататък".

ОЩЕ: Асен Василев откри две грешки в бюджета: Без тях дефицитът ще е 3,6% (ВИДЕО)

На този фон Асен Василев контрира с аргументи, че бюджетът е нереалистичен.

"Или прилагаме Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и слагаме и приходите, и разходите, или казваме - няма да получим приходите, съответно няма да направим разходите. Не можем да направим разходите, а да не получим приходите. Да направиш план, в който правиш всички разходи и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 млрд. лева, това не е нормален план на държавата", каза Василев като критика към проектобюджета на служебното правителство

По думите му заложените за тази година капиталови разходи са в размер над 10 млрд. лева.

"Ако приемем, че този бюджет влезе в сила от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка проект по проект каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да говорим за целесъобразност, да видим готовността", каза още той и категорично отрече теориите за фалирала държава:

"2021 и 2022 година завършихме с 3% дефицит. Тази година също ще бъде така. Дългът като процент от БВП - декември 2020 г., декември 2021 г. и декември 2022 г. - спада. България има третия най-нисък ръст на дълг в целия ЕС през миналата година. Когато направихме бюджетът да работи за всички граждани и фирми, имаме най-висок ръст на износа в целия ЕС, втория най-висок ръст на индустриалното производство в целия ЕС, икономически растеж от 3,9% по "Евростат", имаме широка социална програма и намаляване на неравенствата, пенсионерите бяха над линията на бедност, сега вече не е така. Можем да имаме европейска социална и нормална икономическа политика, която води до икономически ръст, която да бъде справедлива и при която не трябва да се вдигат данъците. От Европа получаваме средства, за да правим точно това", каза още Василев. Той че данък "свръхпечалба" при фирмите би бил наказание и ограбване за това, че някоя фирма се е справила добре. Според него такова решение трябва да се вземе след широка дискусия.

ОЩЕ: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в спор за дефицита: Кой е виновен за харчовете?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика