X
 
 

Вицепрезидентът разкритикува мониторинга на ЕС за беззаконието у нас с благи думи

597 0
Вицепрезидентът разкритикува мониторинга на ЕС за беззаконието у нас с благи думи
Снимка: Президентство
Отпадането на мониторинга върху България не бива да се обвързва с приемането на предложения от ЕК общоевропейски механизъм за върховенството на закона. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията "12 години Механизъм за сътрудничество и проверка в България: Равносметка". Форумът беше организиран в Брюксел от евродепутата Емил Радев, който е заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Според Йотова, необходимостта от общ преглед за проблемите с върховенството на закона стана задължителна, особено през последните години. Но тя изрази недоволство, че нямало ясни критерии за оценка на напредъка по МСП. Йотова счита, че МСП е станал политически инструмент.

"Най-драстичният пример е членството ни в Шенген, където трябваше да бъдем приети още през 2011 г. Освен техническите критерии се включиха политически, на основата на заключенията на ЕК, въпреки че самата комисия нееднократно е подчертавала, че "механизмът не трябва да се обвързва с други области на правото на ЕС“ като еврофондовете и Шенген", отбеляза Илияна Йотова.

Припомняме, че на 22 октомври тази година. ЕК направи препоръка Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде прекратен спрямо България. Предстоят становищата на Европейския парламент и Съвета.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално