Виолета Донева: България ще отвори туризма на 1 май. Но кой ще дойде?

15391
Виолета Донева: България ще отвори туризма на 1 май. Но кой ще дойде?
Снимка: Пресцентър на ДЕН

На фона на вихрещата се Covid-19 пандемия и предстоящите избори, вицепремиерът и министър на туризма, отскоро и доктор по киберсигурност Марияна Николова обяви, че стартираме летния сезон на 01.05.2021г.

Въпросът обаче е – кой ще дойде? Туристическия бранш не би могъл и да си помисли да продаде Великденски пакети. Според министъра ние можем да реализираме туристически услуги, въпреки че сe намираме в лилавата зона по заболеваемост, което за повечето туристи означава забранена дестинация за пътуване.

Отваряме нe реформираните курорти с огромни хотели и all inclusive изхранване. Как ще гарантираме сигурността и на гостите ,и на заетите?

Гърците ваксинирaха хората от бранша, за да си гарантират сезона, но ние, оказва се, нямаме нужда от подобна грижа.

Това заяви пред Актуално Виолета Донева, преподавател по туризъм в Нов български университет и кандидат за народен представител от листата на „Демократична България“ за 23 МИР-София, с преференция 111.

Според Донева недоумение буди и ентусиазмът на министър Николова при вчерашното й посещение на обработената за пръв път от 10 години стена на Витоша. За да се стигне до пистата е нужно да се използват лифтовете на Лале 1 и 2, но единият много често не работи.

Витоша е отнета от гражданите преди 15 години и никой до сега не се е опитал да я върне на столичани и гостите на София. Но вероятно министър Николова не счита, че това е нейна работа, допълни Виолета Донева.

По думите й българският туризъм има нужда от нов поглед, от активна политика и реформа, от министър, който да спре да се занимава само с реклама и да знае какво е съдържанието на това да си министър.

България е планинска страна, наситена с минерални извори, исторически, културни и природни артефакти, с излаз на Черно море. Нужно е да се създаде стратегия, базирана на ресурсите на България, лишена от утопични мечти.

Бъдещето на туризма в България е в развитието на SPA и рекреативен туризъм, селски и еко туризъм, културен, събитиен и спортен туризъм и превръщането им в престижен продукт в конкуренцията на европейския пазар.

Виолета Янкулова: Хората вече ще се замислят дали ще почиват с още 500 души на едно място (ВИДЕО)

Правителството предложи икономически мерки, които имаха добро намерение. Тези мерки обаче не бяха много детайлни, защото кабинетът иска...

Според Донева за постигане на скъп, ценен, атрактивен, конкурентноспособен и устойчив туристически продукт е необходимо да се разработи изцяло нова стратегия за развитие на сектора, като се съблюдават ресурсите и капацитетът на експлоатация с цел опазването им.

Трябва да се създаде регистър за инвестиции с пълна карта на територията ни, туристическите ресурси и наличните туристически обекти и солидарен гаранционен фонд за справяне с кризи за целия бранш.

Необходимо е развитие на спа туризма въз основа на наличието на над 3600 минерални извори, при съблюдаване на капацитета на изворите и ограничаване на капацитета на туристическите обекти с цел опазване на ресурса.

Нужно е и създаване на стратегия за комплексни преживявания през територията ни въз основа на търсенето и интеграция на всички региони в стратегията.

Необходимо е и развитие на конгресния и събитиен туризъм с цел защита на съществуващата база. А повишаването на професионалните изисквания към заетите лица ще гарантира качеството на услугата, допълни Виолета Донева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика