Визита на Симеонов в Нагорни Карабах провокира Азербайджан

10455
Визита на Симеонов в Нагорни Карабах провокира Азербайджан
Снимка: БГНЕС

Българските депутати Валери Симеонов и Йордан Апостолов посетиха окупираната територия на Азербайджан и проведоха среща там с представители на т.нар. „режим“. Това посещение обаче се оказа, че е в пряко нарушение на международното право. Мотив за твърдението е, че режимът в Нагорни Карабах не се признава от нито една държава в света.

За нарушението е сигнализирал пред азербайджанското електронно издание "Trend" депутатът от управляващата партия в страната - „Нов Азербайджан“ - Елман Несиров, пише 3e-news.net. Според него, подобни действия на депутати от страна-членка на НАТО и Европейския съюз, каквато е България, са недопустими и може да се оценят като "опит за легитимиране на самопровъзгласилия се „режим“.

Азербайджан унищожи арменска ПРО в Нагорни Карабах

Азербайджан унищожи система за противовъздушна отбрана на Армения в спорните територии на Нагорни Карабах, съобщиха държавни представ...

Несиров коментира също, че подобни постъпки са в противоречие с идеите, целите и поетите ангажименти от държавите, членуващи в двете организации. Той посочи, че дори срещата им в зоната да е определена, като индивидуална или да се счита, че е по лична работа също не е приемлива. По думите на Несиров и друг път той е ставал свидетел на аналогични посещения в Нагорни Карабах от високопоставени представители на различни държави. И често се е случвало да чува оправдания, че визитата е частна и "уж не съвпада с официалната позиция на страната". Но според него, този подход е "фундаментално погрешен.

Елман Несиров подчертава, че по време на посещението си в Нагорни Карабах двамата народни представители от България са водили преговори с мними „говорители“ на т.нар. „парламент“. Според депутата това е един вид нерегламентирана стратегия, която цели легитимиране на сепаратисткия „режим“. Несиров предупреди, че при такива ситуации обичайното, което предприема Министерство на външните работи на Азербайджан е да обяви нарушителите за „персона нон - грата“ и да ги добави към списък с „нежелани лица“.

Според азербайджанския депутат това поведение на Валери Симеонов и Йордан Апостолов поставя под съмнение отношенията между България и Азербайджан, които към този момент са в доста развита фаза. В тази връзка, Елман Несиров припомни, че освен всичко, българската държава е и един от основните партньори по проекта Южен газов коридор. В заключение депутатът бе категоричен, че на постъпката на двамата народни представители от България ще бъде дадена "необходимата правна оценка“.

Посещението на Симеонов стана в момент, в който премиерът Бойко Борисов беше в Туркменистан и на всеослушание обяви, че България поддържа добри връзки с всички страни в региона. Какво каза Борисов по газовите въпроси - научете в този материал!

Азербайджан може да даде на Нагорни Карабах статут на автономна република

Компромис за уреждането на проблема в Нагорни Карабах е възможен и регионът може да стане автономна република, заяви президентът на А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика