Владимира Янева не уважи ВСС и е на път да бъде освободена от поста си

20197
Владимира Янева не уважи ВСС и е на път да бъде освободена от поста си
Снимка: бгнес

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева, чието отстраняване беше поискано тази сутрин от главния прокурор Сотир Цацаров, не се яви на насроченото за 14:30 ч. изслушване пред ВСС, предаде БГНЕС.

Безпрецедентното изслушване беше гласувано тази сутрин с мнозинство от магистратите, въпреки че обикновено при дисциплинарно производство ВСС гласува незабавно отстраняване на магистрат.

Предвид ситуацията членовете на ВСС могат да вземат две решения. Първото е да отложат точката за следващо заседание и отново да поканят съдия Янева да се яви пред тях да даде обяснения. Вторият вариант е още днес да гласуват отстраняването й от длъжност.

Искането е свързано с установените нарушения свързани с издаването на разрешения за ползване на СРС-та от шефката на СГС Владимира Янева във връзка с разработката "Червеи". Цацаров заяви, че предложението му не е свързано само с разработката "Червеи", но и с констатации на нарушения по други дела. Главният прокурор поясни, че срещу Владимира Янева е образувано досъдебно производство, затова, че е подписвала разрешения за нерегламентирано използване на СРС-та.

Панов: Ръководството на СГС да подаде оставка

След като дори и дипломат си позволи да наруши политическия протокол и да разкритикува СГС за неговите решения, то най-почтено е него...

По-рано днес председателят на ВКС Лозан Панов посочи, че е най-добре цялото ръководство на СГС да подаде оставка.

Припомняме, че Владимира Янева стана председател на Софгийския градски съд по времето на първото правителство на Бойко Борисов. Тя зае поста по скандален начин, след като за основният претендент за поста Величка Цанова се обявяват в подписка 109 съдии от софийските съдилища. Кандидатурата на Янева обаче надделява при избора във ВСС, въпреки че според основните ѝ опоненти в съдебния съвет тя не притежава опит и рутина за този пост, тъй като имала само общо 8 г. съдийски стаж, от които половината е прекарала в отпуск по майчинство. Преди да стане съдия, Янева е била за кратко районен прокурор в София. Съпругът на Янева е състудент на вицепремиера Цветан Цветанов и самата Янева е считана от Цветанов за близък семеен приятел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика