ВМРО иска ограничение на секциите в Турция, заканва се с протести

3632
ВМРО иска ограничение на секциите в Турция, заканва се с протести
Снимка: БГНЕС

ВМРО призовава всички български партии в 47-ото Народно събрание да върнат старите разпоредби за гласуването в чужбина, а именно да бъде ограничен броят на секции за гласуване в Турция.

Според ВМРО, "на 14 ноември всички българи видяха, че Турция отново се меси безпрецедентно във вътрешната политика на България. Над 80 хиляди гласа в Република Турция бяха организирани под строй да гласуват за определена протурска партия (ДПС) и техния кандидат за президент Мустафа Карадайъ".

От ВМРО казват, че през 2015 година, по тяхно предложение броят на секциите за български избори в чужбина бе ограничен до 35 за държави, които не са в ЕС. "Това обаче бе променено от т.нар. "партии на промяната" през април тази година по време на краткия живот на 45-ия парламент. Така отново бе отворена врата турската държава да определя българските съдбини. Тогава новите пишман реформатори със заявката за промени, всъщност промениха единствено изборния закон с егоистичната си надежда, че ще вземат много гласове от българската в чужбина. ВМРО тогава предупреждаваше, но никой не ни послуша, включително и президентът, когото апелирахме да върне закона за преразглеждане. Затова и питаме: Докога алчни за власт политици, но незачитащи националните интереси ще определят бъдещето България?!", казват от ВМРО. И добавят:

Членове на СИК се месят във вота на избирателите в Турция

Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на пол...

"През 2017 г., когато бяха в сила нашите промени в Изборния кодекс за до 35 секции в държави извън ЕС, ДПС получи от Република Турция 13 хиляди гласа, а на изборите от 14 ноември 2021 г. тази партия получава над 80 хиляди гласа.

Сега предстои втори тур на президентските избори. Без значение кой ще спечели – Герджиков или Радев, то от ВМРО сме категорични, че изборът трябва да е на българските граждани, а не на чужда държава".

ВМРО призовава българските политици да преглътнат личното си его и политически пристрастия и да защитят националния интерес – да върнат старото положение в Изборния кодекс в държави извън ЕС да се разкриват до 35 изборни секции. Само така няма да допуснат чужда държава да определя българската вътрешна политика.

"Изразяваме готовност за протестни действия и затваряне на границата, за да спрем това безхаберие на партиите, които вместо промяна са на път да извършат национално предателство", казват от ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика