ВМРО сезира главния прокурор за "антибългарска дейност" на Хелзинкския комитет

2449
ВМРО сезира главния прокурор за "антибългарска дейност" на Хелзинкския комитет
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров внесоха евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди. В него те настояват Прокуратурата да се самосезира по повод дейността на организацията Български хелзинкски комитет (БХК).

Патриотите от ВМРО настояват да бъде извършена проверка кой финансира БХК и дали финансиращият орган работи за чужди държави.

Поводът да се обърнат към главния прокурор е писмо от председателя на БХК Красимир Кънев до евроинституциите, в което се настоява да не бъде одобрена кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата, защото така щели да бъдат нарушени права на лица с различна сексуална ориентация.

Според Джамбазки и Сиди действията на БХК са насочени срещу интереса на страната ни, пишат още от ВМРО в писмо, изпратено до медиите.

Твърдо сме убедени, че високообразованите специалисти от Агенцията ще дойдат да работят в България, а не да демонстрират своята сексуална ориентация. Отделно от това уверени сме, че в иначе широките правомощия и компетенции на лидерите на демократично устроения Европейски съюз, до които е адресирано въпросното писмо, не включват извънработните занимания и най-вече личния живот на тези хора, уточняват още Джамбазки и Сиди.

Actualno.com припомня, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди, че може да загуби повечето от служителите си, ако бъде взето решение да бъде преместена в страна от ЕС, която не се харесва на персонала. Агенцията е базирана в Лондон и трябва да бъде преместена от там заради Brexit. 19 страни от ЕС кандидатстват да приютят ЕМА.

Заради силен шум от "Баня Баши", съветник от ВМРО сезира отговорните органи

Заради прекомерно силен шум по време на молитва от говорителите на джамията "Баня баши" в София, общинският съветник Димитър Антов пода...

В службата било проведено вътрешно допитване сред 900-те души персонал, което установило, че най-предпочитана била кандидатурата на Амстердам, следвана от Виена и Барселона, Милано, Копенхаген, Атина и Дъблин.

Междувременно стана ясно, че ЛГБТИ служителите на агенцията са изпратили писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, до председателя на ЕП Антонио Таяни и до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Те се опасяват, че в България може да имат проблеми, тъй като не е ясно дали София ще признае статута на семействата им, щом става въпрос за еднополови бракове.

Цитирано е писмо от 19 октомври 2011 година на МВнР до Българския хелзинкски комитет (БХК), според което България не признава нито брак, нито друга форма на узаконяване на семейството между лица от един и същи пол, независимо дали става въпрос за семейство на български и чуждестранен гражданин или на двама чуждестранни граждани.

Освен това, според БХК, българският съд не защитава от домашно насилие на лица от техен партньор от същия пол, тъй като тълкува понятието "фактическо съпружеско съжителство" като препращащо към определението за брак, което в Конституцията на България и Семейния кодекс е "съюз между мъж и жена". Не се признават и престъпленията на база хомофобия и то от Наказателния кодекс, посочва още БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика