Военният министър каза каква военна помощ изпращаме на Украйна

5566
Военният министър каза каква военна помощ изпращаме на Украйна
Снимка: БГНЕС

Вече веднъж сме изпратили военна помощ на Украйна. Сега ще изпратим втори пакет помощ. Всичко, което изпращаме, съответства на заявените от Украйна потребности, но това не нарушава нашите запаси и потребности. Списъкът остава поверителен, но включва снаряди, боеприпаси и някои системи. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в ефира на Нова телевизия.

"Може би тази помощ ще бъде малко по-голяма като обем от предишната. Но като стойност не мога да кажа. Става въпрос за стари неща, на които след време изтича годността. Ще бъдем компенсирани финансово за тази помощ", каза той.

Тагарев коментира и възможността за т.нар. триъгълни сделки. "В Брюксел вече не се коментират триъгълни сделки, при които България би могла да даде свое старо оръжие на Украйна и да получи ново от съюзници в НАТО. Новият фокус е предоставянето на Киев на самолети F-16 и ремонта на бронетанкова техника", обясни той. 

Тодор Тагарев е провел разговор с украинския министър на отбраната

Министрите на отбраната на Украйна и Бългярия Олексий Резников и Тодор Тагарев са провели телефонен разговор, става ясно от съобщение н...

Министърът на отбраната критикува служебното правителство, че не се е включило в инициативата на ЕС за 1 милион снаряда, която ще ни осигури такава инвестиция във военните заводи. Тагарев беше категоричен, че за страната ни е важно да се включи в инициативата на ЕС за производство на 155-милиметрови снаряди, защото скоро ще минем на този стандарт и ще трябва да купуваме отвън.

Относно тезите на президента Румен Радев, че изпращането на военна помощ на Украйна ще ни въвлече във война, Тагарев каза, че няма логически доводи за това. "Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО в дългосрочен план", смята той.

Относно взрива в склада на Емилиян Гебрев, Тагарев каза, че Русия се опитва да си припише авторство за взривения оръжеен склад в Карнобат като твърди, че е партизанска акция. "Все още България няма доказателства за присъствие на руски агенти при взривовете на оръжейни складове", заяви той. ОЩЕ: Горя оръжеен склад на Емилиян Гебрев

"Рефренът, че ще изпращаме войници в Украйна се разпространява от хора, които работят за Кремъл. И за съжаление се включват и представители на политически партии и то не една. Включително този въпрос ми беше зададен на заседание на парламентарната комисия по отбрана", коментира военният министър. Той подчерта, че не може да действа извън решението на Народното събрание, което предвижда обучение на украински военнослужещи, но не на територията на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ЦИК предупреждава гражданите за важни срокове, свързани с изборите на 9 юни

Депутат положи клетва в последния ден на 49-ото Народно събрание

Кампанията е в разгара си: Нови записи с Петков и Василев. ПП обяви, че службите ги подслушват (ВИДЕО)

Контрера, ВМРО: Животът на хората не може да зависи от картелите за лекарства!

Борисов готов на разговори с всички след вота, но иска ПП в затвора

Пеевски: Асен Василев искаше да махнем Денков и той да е премиер след ротацията (ВИДЕО)

Заради катастрофата с Кирил Петков: Отстраниха шефа на областното пътно управление във Варна

Главчев се зае да проверява катастрофата с Кирил Петков: Разпореди проверка на асфалтирания път

ЦИК отново забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден

Депутатите изслушват Главчев за увеличението на пенсиите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика