Военният министър се оправдава с КТБ, фалиралата банка е с постоянни синдици

6312
Военният министър се оправдава с КТБ, фалиралата банка е с постоянни синдици
Снимка: БГНЕС

Парите за нови изтребители и модернизация на армията отидоха за решаване на проблема КТБ. Това каза при посещението си в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев, предадеBGNES .

"Ние сме изправени пред едно много тежко обстоятелство за охраната на въздушното пространство. Наличните МиГ-ове имат нужда от спешена модернизация - те са несъвместими със стандартите на НАТО и ние не бихме могли да осъществяваме съвместни дейности с нашите партньори, поради ред причини в тази насока. Премиерът проявява голямо разбиране и може би още в рамките на тази година щеше да бъде решен този въпрос, ако не бяхме получили това тежко наследство и най-вече ако не беше този много тежък проблем с КТБ, където правителството отдели 4,5 милиарда лева. Ето там отидоха парите, където можеше да се използват за изтребители и модернизация на БА, за което аз много съжалявам", каза Ненчев.

Той обаче изрази увереност, че нещата се развиват оптимистично и че в края на годината бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран, защото до момента имало близо милиард лева повече приходи в бюджета в сравнение с миналата година. "Това ме кара да вярвам, че една част от тези средства биха могли да бъдат използвани и аз ще настоявам да подобрим състоянието, духа, оптимизацията, модернизацията на Българската армия", заяви министърът. До края на годината личният състав ще има нови летни и зимни униформи. Те ще струват около 4 млн. лв., като средствата са осигурени, обеща Ненчев.

Министърът избегна коментар на изразеното наскоро в интервю твърдение на бившия военен министър Велизар Шаламанов, че министерството е "пробито" по руска линия. "Не бих искал да коментирам това. Това са общо взето становища на бивш министър, който работи в щабквартирата на НАТО. Бих искал да чуя първо какви са неговите аргументи и основания", каза Ненчев.

Нови синдици в КТБ

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) назначи за синдици на Корпоративна търговска банка Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Илиев и Ангелчев бяха назначени от СГС за временни синдици на КТБ АД на 25 май по предложение на Управителния съвет на ФГВБ. Това стана, след като беше направена спешна законова промяна от парламента по инициатива на премиера Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика