Военното разузнаване скоро ще бъде с нов шеф

5971
Военното разузнаване скоро ще бъде с нов шеф
Снимка: БГНЕС

Вече е избран новият шеф на "Военното разузнаване" и е получил одобрението на институциите, но се очаква назначението му да се забави малко, тъй като в момента преминава през обучение. Става въпрос за полковник от службата, който вече е одобрен от институциите, съобщи Mediapool.

Към момента изпълнителен директор на "Военно разузнаване" е полк. Велко Атанасов, като президентът Румен Радев така и не издаде указ за назначаването му за титуляр на поста. Около името му имаше скандал, след като в някои медии изтекоха интимни снимки, на които се смята, че е именно полк. Велко Атанасов.

След първо четене: Ново разузнавателно звено ще се справя с хибридни атаки, колите на ДАР със сини лампи

Депутати експресно приеха поправки в Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) на първо четене, с което възложиха на с...

Военното министерство направи проверка по темата, резултатите от която останаха тайна. Традиционно около службите в МО всичко се засекретява и не излиза официална информация.

През март "Военното разузнаване" попадна в центъра на обявената от прокуратурата за разкрита шпионска мрежа в полза на Русия. Според държавното обвинение част от нея са бивш и сегашен служител на военното разузнаване. Около този случай излезе и нов скандал, в който бе замесена служба "Военна полиция".

Главният прокурор Иван Гешев каза, че няма доверие на "Военна полиция". Тогава БНТ съобщи, че част от военните полицаи, които трябвало да задържат смятания от прокуратурата за шеф на шпионската мрежа в полза на Русия Иван Илиев, наречен от прокуратурата "резидента", отишли да пият кафе и така му дали възможност да избяга.

Тази информация също бе обект на проверка, която все още няма публични резултати. Към момента временно "Военна полиция" се ръководи от полковник Ивайло Сотиров, като все още не е избран титуляр. Предшественикът му - бригаден генерал Борислав Сертов, пък още чака назначението си за военен аташе в Москва. Но процедурата се бави. По неофициална информация заради отнет достъп до класифицирана информация.

Депутатите преодоляха поредно президентско вето, цивилен ще може да оглави служба "Военна информация"

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за военното разузнаване. За повторното приемане на закона 134 гласуваха народни п...

Законови промени, прокарани от предишното ръководство на службата, дават възможност тя да се оглави и от човек извън нея. Към момента няма решение какъв подход да се избере. В момента във "Военна полиция" тече още една проверка – защо военните полицаи не са предали информация за случая в пловдивското село Чешнегирово, при който американски военни нахлуха погрешка в производствен цех. Той стана публично известен две седмици по-късно едва след като големите телевизии показаха репортажи със собственика и работници в цеха. И МО, и американското посолство съобщиха, че не са били уведомени за случилото се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика