"ВОЛЯ": Над политиката стои човечността!

1750
"ВОЛЯ": Над политиката стои човечността!
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

„2020 беше изключително трудна за всички година, най-лошата за най-новата история на човечеството, както я определи авторитетното издание „Тайм“ .

Парламентарната група на ВОЛЯ първа предупреди за чумата- КОВИД – 19 в парламента и попита дали България има готовност да я посрещне. Получихме саркастични подмятания, но за съжаление, опасността не ни подмина, напротив, продължава да опостушава страната ни“, заяви в разтърсваща декларация на парламентарната група на „ВОЛЯ- Българските Родолюбци“ в края на 2020 година депутатката Боряна Георгиева.

Тя припомни, че не за първи път останалите парламентаристи от 44-ото НС подминават идеите на ВОЛЯ, че не слушат внимателно визионерските предложения на Веселин Марешки.
"Предпочетохте постоянните разпри между управляващите и лявата опозиция – пред камерите, обаче. В кулоарите нямахте проблем да се договаряте за неща, които обслужват тяснопартийните ви  интереси. Спомняте ли си случаят с държавните субсидии за партиите? Трябваха ви 15 минути. Щеше да е чудесно, ако също толкова бързо се разбирахте и за мерки в интерес на българите“, заяви Георгиева от трибуната на парламента.
Според промяната, в името на по-доброто бъдеще на българите, трябва да дойде от политиците.
„В този парламент липсваха сплотеността, мисълта за народа – как живяха българите през тази година, как се лекуваха…Колкото и тежко да е, ще кажа и това – как умираха! Защото примерите за нехуманно отношение към болни хора, заради неуредиците в болниците, изумиха всички ни. Човечността стои над политиката“, каза още Георгиева.

Ето целият текст на декларацията:

Уважаема госпожо председател,

уважаеми колеги,

Най-лошата година, която съвременното човечество някога е изживявало-  така авторитетното списание ТАЙМ определи 2020-та.

Почти 12 месеца минаха под знака на Ковид-19.

Изкушавам се да припомня, че парламентарната група на ВОЛЯ още на 19 февруари първа постави въпроса в тази зала за готовността на България да посрещне заразата.

Някои от вас се подсмихваха, други казваха, че тази тема си е за лекарите и няма място в парламента… Знаем всички какво стана после. Факт е, че ВОЛЯ отново демонстрира онзи прагматичен нюх, развит в успешния бизнес, откъдето идваме, нюх на отличните мениджъри, който е толкова нужен на всеки политик. Бяхме прави. За пореден път!

Ще припомня и още нещо – в самото начало на мандата на 44-то народно събрание, през месец юни 2017г., ВОЛЯ предложи нещо необичайно за парламентарния живот, но крайно необходимо- а именно  - да работим цял месец приоритетно само по здравната реформа. За да се решат веднъж завинаги всички проблеми в сектора. Никой от вас не подкрепи тази идея. Сега всички говорите колко е нужна такава реформа. Защото берем плодовете на експериментите в здравеопазването, които всички вие, докато сте се изреждали на власт, сте правили. Не може повече да има експерименти със здравето и живота на българските граждани!

Много изречения мога да започна с думите- Ако ни бяхте послушали…или  Ако бяхте слушали внимателно Веселин Марешки и неговите визионерски предложения... Мога да дам примери за полезни идеи на ВОЛЯ и на нашия лидер, които вие отказвахте да чуете. Предпочетохте постоянните разпри между управляващите и лявата опозиция – пред камерите обаче. В кулоарите нямахте проблем да се договаряте за неща, които обслужват тясно-партийните ви  интереси. Веднага давам и пример – случаят с държавните субсидии за партиите. Трябваха ви 15 минути. Щеше да е чудесно, ако също толкова бързо се разбирахте и за мерки в интерес на българите.

Ето това липсваше в този парламент през тези тежки месеци на изпитание както за света, така и за България – сплотеност, мисъл за народа – как живяха българите през тази година, как се лекуваха…Колкото и тежко да е, ще кажа и това – как умираха! Защото примерите за нехуманно отношение към болни хора, заради неуредиците в болниците, изумиха всички ни

Колеги,

Всички се надяваме, че този невиждан здравен прецедент, довел до толкова жертви, до срив на икономиките, до глобални проблеми, ще ни предизвика да се променим - да станем по-отговорни, по- състрадателни и по-човечни през следващата година.

В обществото ни е натрупано огромно отчаяние и агресия. Негативизмът ни залива отвсякъде. Това е грешен път. По него няма нито развитие, нито щастие, нито благоденствие.

Примерът за  промяна трябва да дойде от нас –от политиците. Не е време за лични амбиции, за политически инат, за тясно-партийни интереси.

2021-ва година ще бъде изключително важна за България. Предстои избор на нов парламент, което значи, че народът ще посочи как иска да живее в следващите години. Само след месец всякакви кандидати за властта ще започнат да се снимат с хората, да им обещават за пореден път светло бъдеще. Всички изведнъж ще се сетят за проблеми, за които ние от ВОЛЯ алармираме вече четири години  – както споменах, спешни и кардинални реформи в здравеопазването, повишаване качеството на образованието, сигурност дори и в най-малките села, грижа за пълнолетните и образовани родители, за малкия и средния бизнес. Затова подехме кампанията за безплатни лекарства на децата до 14 годишна възраст, които са ученици, както и за пенсионери над 65г. Една важна и полезна мярка в тази трудна ситуация. Не ни подкрепихте. А близо 200 000 българи казаха да на тази идея. Не сме питали всички, вероятно са милиони. 

ВОЛЯ: Без реклама на вредни храни и напитки

Парламентарната група на „ВОЛЯ- Българските Родолюбци“ подкрепи на второ четене поправките в Закона за радиото и телевизият...

През изминалата година парламентарната група на ВОЛЯ беше отговорна опозиция – подкрепяхме полезните за българите мерки, критикувахме идеи, които са безплодни, непрофесионални или лобистки. Стремяхме се да вземаме правилните решения така, че България да се развива стабилно, без излишни сътресения и рискове. Бяхме често критикувани за това. Но в крайна сметка, разумните хора разбраха, че сме били прави. Политиката не е хазарт. Политиката е отговорност! Смятаме, че това е правилното поведение за една отговорна и родолюбива партия, каквато е ВОЛЯ. Така ще продължим и до края на мандата, както и в следващия, ако народът иска да бъде представен от хора, които не са оплетени в корупционни схеми, които са тук с едничката мисъл да бъдат полезни на обществото и на страната си.

Колеги,

Очаква ни сложна година. Нека си дадем сметка за отговорността, която всеки един, наричащ себе си политик, носи пред народа. Особено в този тежък за всички период. Нека има повече разум и съпричастност към проблемите на нашите сънародници. Над политиката, над която и да е партийна цел, над егото, стои човечността! Нека не го забравяме!

Нека Новата година да донесе на всички ни здраве и много по –добри дни за всички българи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com