"Време е за рестарт": Васил Терзиев призова за край на шоуто по време на криза

7702
"Време е за рестарт": Васил Терзиев призова за край на шоуто по време на криза
Снимка: Actualno.com

"Действията на някои съветници напомнят поведение на сърдито дете, което не иска и това, и онова, и друго. Моят екип и аз обаче имаме друг начин на мислене - не търсим оправдания, а решения."

Това заяви в интервю столичният кмет Васил Терзиев. По думите му несъстоялата се успешно среща със столичните общински съветници относно бюджета на София е била "тест за конструктивност", който партиите в СОС не са издържали.

"Изборите минаха отдавна. Време е за рестарт. Изборната реторика трябва да отстъпи пред управленски действия и ясна заявка на всяка партия в общинския съвет - какво ще направи за София. Не да стоим в ситуация "шоу по време на криза", каза Терзиев пред в. "24 часа".

Още: Бюджетът на София: Терзиев не е очаквал друго, освен политически циркове от ГЕРБ (ВИДЕО)

Той подчерта, че въпреки шоуто вече вижда знаци на политическо изтрезняване и благодари на всички партии, които участват конструктивно в разговорите за стартиране работата на местния парламент.

"Недопустимо е да позволим политическата криза да се превърне в криза на града. Оставам оптимист. Във всяка партия виждам хора, които имат зрелостта да останат верни на политическите си принципи, но не за сметка на хората, които ни изпратиха в общината", подчерта столичния градоначалник.

Кой ще е председател на СОС?

Относно продължаващия блокаж и липса на избран председател на местния парламент, Терзиев коментира:

"Правя разлика между преговори и пазарлъци. Управление с визия и амбиция трябва да стъпва на общи управленски цели и принципи. Всичко останало е следствие. Затова е важно партиите да се заявят - какво искат за София. И да не подценяваме интелигентността на гражданите.  Може да управляваме с всеки, който има ясни цели и визия за важните решения за София и те съвпадат с нашите. Уважавам политическите различия, но наистина не разбирам как правиш бъдещето на града заложник на миналото и посочваш преместването на паметник (за който има решение на СОС) като червената линия, която чупи преговорите", подчерта Терзиев, визирайки поведението на БСП-София след демонтажа на Паметника на съветската армия.

Бюджет 2023

По повод предложената финансова рамка на Столична община в размер на рекордните 2,57 млрд. лв. кметът подчерта, че ключовите думи за него са прозрачност и ефективност.

"За първи път за обществено обсъждане са публикувани всички детайлни таблици и доклади. Целта е всеки да знае как се формират приходите и разходите в бюджета на столицата. Бюджетът е направен така, че да е насочен към конкретните проблеми на хората. Приоритетите за 2024-а са строеж и проектиране на нови детски градини, подобряване на инфраструктурата - пътна, тротоарна, както и проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Чистота и зеленина - 10% увеличение на издръжката по тези дейности спрямо 2023-а. Дигитална трансформация - рекордните за София 7 млн. ще бъдат инвестирани тази година, за да започнем да вкарваме общината в ХХI век. Увеличихме и средствата за програма “Култура” с 50% спрямо миналата година и 2,25 млн. лв. ще са на разположение на културните дейци, за да ги подкрепят в техните инициативи", каза Терзиев.

Още: Рекордни инвестиции предвижда бюджетът на София за 2024-а

Според него и екипа му по този начин се постига реална власт на хората те да разпределят директно 5,3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и да решават проблемите в тях. "Може да решат тези средства да ги инвестират в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организиране на общностни събития".

Ремонтите

Относно предвидените средства за преместването на релсите на трамвая пред НДК, ремонт и довършване на булеварди, Терзиев се зарече да сложи край на “ремонт на ремонта”:

"Това ще настъпи с промяна на изискванията, които ще направим в новите договори и възлагането на обществените поръчки. Ние все още работим с наследството от миналото управление", подчерта кметът. 

Заводът за боклук

По темата с фрапиращите нарушения, които доказа одитът на Завода за боклук (бел.ред. общинското предприятие е купувало 40 пъти по-скъпо части, които струват 40 лева), кметът каза, че няма да допусне да има криза с боклука на София, но е вярно, че ако не се промени начинът на управление на завода, кризата е реалистична.

"Възможно е да се “крият” тонове боклук, когато кантарът към депото не работи. ... На този етап не можем да говорим за изграждане на инсенератор. Трябва да се направи същински анализ, за да намерим най-модерния и щадящ начин за управление на отпадъците. Проектът за инсенератор беше спрян от предишното ръководство на Столичната община и полученият аванс по проекта е възстановен на Управляващия орган на ОП “Околна среда”, подчерта Терзиев.

Мръсният въздух

"За съжаление, се оказва, че мерките за ограничаване на мръсния въздух в София са нефункционални, включително и зеленият билет", изрази разочарованието си столичния кмет. Според него в момента той се въвежда около 3 дни след регистриране на замърсяването, което го обезсмисля, а на този фон за почти всички досегашни мерки няма данни за ефективност.

Още: "Превръщаме се във фарс": Поредна разходка до Столичния общински съвет и пак без решение за председател (ВИДЕО)

"Как се очаква да има ефект? В момента моделът е реактивен. Искаме да го променим към прогнозируем - да имаме информация два дни напред, за да може общината да реагира предварително, не следварително. Ще заимстваме практики от световни общини с добри модели за управлението на въздуха", каза Терзиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика