Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Все едно шефът на БФС да оглави Сметната палата": Бивш външен министър коментира Главчев

22 април 2024, 17:27 часа • 4491 прочитания

Появата му в Министерството на външните работи може да се приравни с това председателят на Българският футболен съюз (БФС) да управлява Сметната палата. Така бившият външен министър Ивайло Калфин коментира рокадата във външно министерство.

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев беше назначен на поста външен министър. Това стана с указ, подписан от държавния глава Румен Радев.

"Трябва да имаш компетентност в тази област, за да можеш да я управляваш. Ако човек си дава сметка за компетентностите си, не би се хванал, освен ако не е под натиск на нещо, изцяло извън неговите разбирания", заяви Калфин пред БНР. Още: Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Според Калфин това е подигравка с цялата дипломатическа служба. "Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри, Главчев има ли компетентност и езикови умения, или ще изпраща някого от негово име. Външната политика се случва до голяма степен в индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори", заяви още той.

Бившият външен министър смята, че зад рокадите във МВнР се крият други проблеми и нямат нищо общо с българската дипломация. "Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си", предупреди Калфин.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес